Kääpiövillakoira

Poodle Miniature

Kääpiövillakoira on uljaan näköinen koira, jolla on kapea kuono ja pitkä kaula. Koiran turkki on runsas ja kiharainen ja usein se trimmataan. Villakoirasta on useita värejä, muun muassa sininen, harmaa, hopea, ruskea, aprikoosi ja kermanvaalea. Lisätietoja saat rotumääritelmästä. Täysikasvuisen kääpiövillakoiran säkäkorkeus on 28-35 cm, paino suhteessa korkeuteen.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Kääpiövillakoira kehitettiin keskikokoisesta villakoirasta, kun haluttiin pienempi muunnos, jonka hoitaminen olisi helpompaa ja edullisempaa. Kääpiövillakoiria oli olemassa jo ainakin 500 vuotta sitten. Ne tulivat kuuluisiksi sirkuskoirina, koska niitä on helppo opettaa ja ne ovat miellyttämisenhaluisia.

Luonne

Vilkas, seurallinen ja sydämellinen luonne tekee kääpiövillakoirasta mahtavan seurakoiran. Se rakastaa aktiivista elämää ja haluaa olla mukana kaikissa perheen puuhissa. Kääpiövillakoirat sopeutuvat elämään myös pienissä tiloissa, kunhan niiden riittävästä liikunnasta huolehditaan. Ne ovat hyviä villakoiria, sillä vieraat eivät koskaan jää ilmoittamatta, mutta rotu ei koskaan käyttäydy aggressiivisesti.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin kääpiövillakoira kärsii toisinaan polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Rodulla esiintyy myös lonkkavaivoja ja periytyvää silmäsairautta, jotka molemmat tulee tutkituttaa ennen jalostusta.

Liikunta

Rotu on suhteellisen aktiivinen ja nauttii kävelylenkeistä ja aivan erityisesti leikkimisestä. Koiran kanssa kannattaa osallistua johonkin harrastukseen, jotta se saa virikettä niin mielelleen kuin ruumiilleen. Kääpiövillakoirat pärjäävät hyvin tokossa, agilityssa ja useimmissa koiraurheilulajeissa.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Rodulta ei lähde karvaa ja myös allergikot sietävät niitä usein hyvin – ei kuitenkaan aina! Koiran turkinhoito on kuitenkin aikaa vievä toimi ja yleensä avuksi tarvitaan ammattilaista sekä sen lisäksi säännöllistä harjaamista ja kampaamista kotona. Villakoira pitäisi trimmata noin kuuden viikon välein. Trimmaamisen voi opetella tekemään myös itse.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.