Karkeakarvainen saksanseisoja

German Wire-Haired Pointer

Karkeakarvainen saksanseisoja on kookas ja voimakas metsästyskoira, joka on hieman korkeuttaan pidempi. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 61-68 cm ja paino noin 25-34 kg, nartun korkeus noin 57-64 cm ja paino 20-29 kg. Koiraa peittää paksu, karkea karva ja sillä on tuuheat kulmakarvat ja tyylikäs parta. Turkin värejä ovat maksanruskea-valkoinen, kokonaan maksanruskea ja musta-valkoinen.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Saksassa on ollut karkeakarvaisia lintukoiria jo yli kahdensadan vuoden ajan. Ne ovat kookkaita koiria, tarvittaessa sitkeitäkin, ja niillä on paksu, suojaava turkki, jonka ansiosta ne pärjäävät kaikenlaisissa maastoissa ja olosuhteissa vuoristosta ja tiheistä metsistä peltoaukeille. Kaikkia yksityiskohtia ei tunneta, mutta karkeakarvaisen saksanseisojan sukutauluun uskotaan kuuluvan niin airedalenterrieriä, kettukoiraa, griffonia kuin muita saksanseisojarotuja.

Luonne

Karkeakarvainen saksanseisoja on kiltti, tasainen, valpas koira, joka on innokas oppimaan, ja lähipiiriään kohtaan uskollinen ja kiintymystään osoittava. Jos koira ei saa riittävästi älyllisiä ja fyysisiä virikkeitä, se saattaa saada aikaan merkittävää tuhoa. Tämä koira tarvitsee runsaasti laatuaikaa perheensä parissa.

Terveys

Karkeakarvainen saksanseisoja on yleisesti terve koirarotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla on myös keskimääräistä enemmän alttiutta epilepsiaan.

Liikunta

Karkeakarvainen saksanseisoja on tehty ulkoilmaelämään ja tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä. Sohvaperunalle rotu ei sovi, mutta kaikille, jotka pitävät pitkistä lenkeistä, harjoittelusta ja taitokokeista, agilitysta tai metsästyksestä, tämä voi olla juuri oikea koira.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Koiran aluskarva on paksu ja päällyskarva on karkea ja vähintään 4 cm pitkä. Koiran turkinhoitoon kuuluu harjaus vähintään kaksi kertaa viikossa ja irtokarvojen nyppiminen vähintään kahdesti vuodessa ja useamminkin tarvittaessa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.