Keskikokoinen villakoira

Poodle Standard

Keskikokoinen villakoira on uljaan näköinen, tyylikäs ja sopusuhtainen rotu, jolla on kapea kuono ja pitkä kaula. Keskikokoisen villakoiran turkki on runsas ja kiharainen ja usein se trimmataan. Rodussa on useita sallittuja värejä, muun muassa sininen, harmaa, hopea, ruskea, aprikoosi ja kermanvaalea (lisätietoja rotumääritelmästä). Täysikasvuinen keskikokoisen villakoiran säkäkorkeus on 35-45 cm, paino korkeuden mukaan.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Keskikokoinen villakoira on neljästä villakoiramuunnoksesta kaikkein vanhin, ja iso-, kääpiö- ja toyvillakoirat ovat kehittyneet myöhemmin. Villakoiran tarkka alkuperä ei ole tiedossa: sen kotimaaksi on mainittu niin Ranska kuin Saksakin. Yhden teorian mukaan ne on viety Saksasta Ranskaan, jossa rotu on saanut nykyisen muotonsa. Saksassa villakoiraa käytettiin vedestä noutavana koirana, ja joillain yksilöillä riistavietti on säilynyt. Suomessa villakoira on nykyään suosittu ensisijaisesti seurakoirana.

Luonne

Sydämellisen ja eloisan luonteensa ansiosta keskikokoinen villakoira on ihastuttava lemmikki. Ne ovat hyviä villakoiria, sillä vieraat eivät koskaan jää ilmoittamatta, mutta rotu ei koskaan käyttäydy aggressiivisesti. Elämäniloiset ja onnelliset koirat nauttivat aktiivisesta elämästä ja osallistumisesta kaikkiin perheen puuhiin.

Terveys

Monien rotujen tavoin villakoiralla esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodussa esiintyy myös keskimääräistä enemmän erästä hormonihäiriötä (Addisonin tauti) sekä vatsalaukunkiertymää.

Liikunta

Keskikokoinen villakoira tarvitsee runsaasti liikuntaa ja tilaa. Useimmat niistä pitävät uimisesta ja vedestä, joten veden läheisyydessä täytyykin aina muistaa varmistaa koiran turvallisuus. Ne oppivat nopeasti ja ovat menestyneet monissa koiraurheilulajeissa, kuten agilityssa ja tokossa.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Villakoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Keskikokoiselta villakoiralta ei lähde karvaa ja myös allergikot sietävät niitä hyvin (eivät kuitenkaan kaikki!) Koiran turkinhoito on kuitenkin aikaa vievä toimi ja yleensä avuksi tarvitaan ammattilaista sekä sen lisäksi säännöllistä harjaamista ja kampaamista kotona. Villakoira pitäisi trimmata noin kuuden viikon välein. Trimmaamisen voi opetella tekemään myös itse. Yksinkertaisimmillaan kyse on ”lammas”-leikkauksesta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.