Kettuterrieri, sileäkarvainen

Fox Terrier Smooth Coat

Sileäkarvainen kettuterrieri on lyhytselkäinen terrieri, jolla on pitkän muotoinen pää. Koiran turkki on lyhyt ja sileä, pääväritykseltään valkoinen, ja siinä voi olla parkinruskeita, mustia tai molempia merkkejä. Koiran linjaukset ovat pehmeät ja elegantit ja sen yleisilme on voimakas, tiivis ja aina valmis toimeen! Täyskasvuisena sileäkarvainen kettuterrieri on korkeintaan noin 39 cm korkea, narttu hieman pienempi, ja se painaa noin 7,5-8 kg (urokset) ja 7-7,5 kg (nartut).

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Sileäkarvainen kettuterrieri syntyi 1800-luvulla useiden rotujen risteytyksenä, jossa oli muun muassa black and tan -terrieriä ja bullterrieriä. Rotu kehitettiin etsimään kettu ja ajamaan se ulos kolostaan niin, että ajokoirat ja ratsastajat pystyivät jatkamaan sen metsästystä. Koiraa käytettiin myös tapaamaan tuholaiseläimiä. Alun perin rotu luokiteltiin yhdeksi kettuterrieriroduksi, johon kuului kaksi muunnosta, sileä- ja karkeakarvainen. Näitä kahta tyyppiä risteytettiin usein keskenään rodun alkuvuosina, mutta nykyään niitä pidetään erillisinä rotuina, joilla on omat rotumääritelmänsä.

Luonne

Sileäkarvainen kettuterrieri on luonteeltaan yleensä rohkea, eikä pelkää mitään. Toisaalta sitäkään ei tarvitse pelätä, sillä se suhtautuu ystävällisesti ihmisiin, erityisesti omistajiinsa. Kuten työkoirana toimineelta terrieriltä voi odottaa, koira rakastaa kaivamista. Kotipuutarhureiden kannattaa siis varmistaa, että puutarhan varjelluimmat istutukset ovat turvassa. Koiralle kannattaa osoittaa oma paikka, johon se voi piilottaa lelujaan tai puruluitaan ja kaivaa niin paljon kuin haluaa.

Terveys

Sileäkarvainen kettuterrieri on yleensä erittäin terve rotu. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio) ja eräistä perinnöllisistä silmäsairauksista. Jalostuskoirien silmät tuleekin testata.

Liikunta

Sileäkarvainen kettuterrieri on aktiivinen koirarotu, joka tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivässä, ja se liikkuu mielellään enemmänkin. Siitä on hauskaa, jos sillä on tekemistä: se vaanii jyrsijöitä pihalla, kaivaa kuoppia tai harrastaa koiraurheilulajeja omistajansa kanssa. Se lähtee lenkillä helposti oravan, kissan tai jonkin muun pienen ja pörröisen eläimen perään, joten sitä ei saa päästää hihnasta kuin erityisen syrjäisillä alueilla. Koira nauttii myös terrierille tyypillisistä leikeistä.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran lyhyt turkki on suora ja sileä ja sen tarkoitus oli suojata työkoiraa ympäröiviltä sääolosuhteilta. Päivittäinen harjaus ja kerran vuodessa tehtävä trimmaus pitävät koiran siistinä. Karvanlähtöaikaan turkkia kannattaa kuitenkin harjata jopa päivittäin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.