Kingcharlesinspanieli

King Charles Spaniel

Kingcharlesinspanieli on ylväs, tiivisrakenteinen koira. Se on lyhyt ja vanttera, ja sillä on pitkä, silkkinen turkki, joka on suora tai hieman aaltoileva. Turkin värejä ovat musta-punaruskea, kolmivärinen (musta-valkoinen-parkinruskea), puna-valkoinen (blenheim) ja syvä punainen (ruby). Täysikasvuisen kingcharlesinspanielin säkäkorkeus on noin 30-33 cm ja se painaa noin 3,6-6,3 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Metsästyskoiraroduista jalostettiin ylimystön naisten sylikoiraksi kääpiöspanieli, ja kingcharlesinspanieli polveutuu tästä satoja vuosia vanhasta spanielityypistä. Se risteytettiin itämaisten kääpiökoirarotujen, kuten mopsin ja japanese chinin kanssa, ja lopputuloksena rodulla on suuret silmät, pyöreä kallo ja lyhyt kuono, joka oli suosittu Kaukoidästä tuoduilla kääpiökoirilla. Rodun merkittävin ihailija oli tietysti kuningas Kaarle II, jonka mukaan rotu on saanut nimensä.

Luonne

Kingcharlesinspanieli on iloinen ja ystävällinen koira, joka on seurakoirana palkitseva. Se voi suhtautua varauksella tuntemattomiin, mutta perheen ja ystävien seurassa se on mitä sydämellisin pikkukoira. Rotu tulee hyvin toimeen muiden koirien ja lemmikkien kanssa ja nauttii niin nuorten kuin vanhojen ihmisten seurasta. Lasten tulee kuitenkin olla varovaisia koiran seurassa, sillä sen pieni koko altistaa sen vahingoille ja onnettomuuksille.

Terveys

Joillain kingcharlesinspanieleilla esiintyy kivuliasta selkäytimen ontelotautia, syringomyeliaa. Monien pienten rotujen tapaan kingcharlesinspanielilla saattaa esiintyä polvilumpion sijoiltaanmenoa ja lyhytkuonoisilla roduilla on toisinaan myös hengitysvaikeuksia.

Liikunta

”Kingcalle” on pienikokoinen rotu, eikä tarvitse erityisen paljon liikuntaa. Sille riittää puolen tunnin kävelylenkki päivässä, vaikka se ei pane pahakseen pidempiäkään ulkoiluja. Koira nauttii virikkeistä ja leikeistä omistajan kanssa ja fiksuna koirana se pitää myös koulutuksesta.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran keskipitkä/pitkä, silkkinen turkki täytyy harjata kaksi tai kolme kertaa viikossa, ja erityisesti on huomioitava turkin hapsut (pidemmät karvat) korvissa, jaloissa ja hännässä, sillä hoitamattomina ne takkuuntuvat.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.