Länsigöötanmaanpystykorva

Swedish Vallhund

Länsigöötanmaanpystykorva on keskikokoinen, lyhytrakenteinen ja vanttera koira, joka on rakenteeltaan korkeuttaan pidempi. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 33-35 cm ja nartun 31-33 cm, ja koiran paino noin 11,5-16 kg. Koiran lyhyen, säänkestävän turkin värejä ovat teräksenharmaa, harmaanruskea, harmaankeltainen, punaisenkeltainen ja punaisenruskea. Lisätietoja turkin väreistä ja kuvioista saat rotumääritelmästä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Länsigöötanmaanpystykorva tunnetaan myös nimellä göötti, ja rodun uskotaan olevan lähes tuhat vuotta vanha. Sen uskotaan olevan sukua welsh corgi pembrokelle, toiselle ikivanhalle rodulle, jota käytettiin karjan ajamiseen. Nimensä mukaisesti länsigöötanmaanpystykorva on ollut tuttu näky erityisesti Ruotsin Länsi-Götanmaalla ja Skånessa. Pitkästä käyttöhistoriastaan huolimatta rotu oli jo sukupuuton partaalla 1940-luvulla, ja vain asialleen omistautuneiden kasvattajien toiminnalla se onnistuttiin pelastamaan.

Luonne

Länsigöötanmaanpystykorva on valpas ja eloisa koira, luonnollinen vahtikoira. Se on ystävällinen ja oppii helposti, joten koiran kouluttaminen on mukavaa ja sen kanssa on mukava viettää aikaa. Perheelleen se on uskollinen lemmikki. Jos koira jätetään yksin liian pitkiksi ajoiksi tai se ei saa riittävästi liikuntaa ja huomiota, se saattaa monen muun rodun tavoin haukkua ja alkaa tuhota tavaroita.

Terveys

Länsigöötanmaanpystykorva on pääasiassa perusterve koirarotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöitä, (dysplasiaa, joka saattaa johtaa liikuntakyvyn heikkenemiseen), ja lonkat tulee tutkia ennen jalostusta.

Liikunta

Länsigöötanmaanpystykorva tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivittäin, mielellään reippaasti enemmän. Se on monipuolinen rotu, joka rakastaa uusia haasteita, lampaiden paimentamisesta agilityyn.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran helppohoitoinen turkki koostuu tiiviistä, pehmeästä alusvillasta ja karkeasta, vartalonmyötäisestä päällyskarvasta. Turkki kannattaa harjata viikoittain.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.