Lhasa apso

Lhaso Apso

Lhasa apso on pitkäturkkinen, vankkarakenteinen pikkukoira. Koira on hieman korkeuttaan pidempi. Värejä on useita: kullankeltainen, hiekka, hunaja, tummanharmaankirjava, liuskeenharmaa, savunharmaa, kirjava, musta, valkoinen tai ruskea. Täysikasvuisen uroksen ihannesäkäkorkeus on 25,4 cm, nartun hieman vähemmän. Koiran paino täysikasvuisena on noin 6-7 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Lhasa apso on kotoisin Tiibetissä, jossa pyhät miehet ja ylimystö ovat kasvattaneet rotua ainakin kahden tuhannen vuoden ajan. Niitä käytettiin vartiokoirina temppeleissä ja luostareissa. Tiibetiläiset kunnioittivat pieniä koiria syvästi, sillä niiden uskottiin olevan pyhien lamojen reinkarnaatioita. Koiraa ei koskaan ostettu tai myyty, vaan ne annettiin aina lahjaksi, ja lhasa apson saaminen oli suuri kunnia.

Luonne

Lhasa apso on uskollinen ja luotettava koira. Se tulee hyvin toimeen lasten ja toisten koirien kanssa. Rotu voi olla luonteeltaan itsenäinen ja suhtautua vieraisiin varauksella, mutta kärsivällisellä ja johdonmukaisella koulutuksella koirasta voi saada melko tottelevaisen. Rotu on luonteeltaan herkkä, eikä toimi toivotusti, jos sille korotetaan ääntä.

Terveys

Monien rotujen tavoin niillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia, joten silmien tutkimista suositellaan. Rodulla esiintyy myös ihosairauksia.

Liikunta

Lhasa apso tarvitsee täysikasvuisena vähintään puoli tuntia liikuntaa päivittäin. Niillä on paljon energiaa, mutta ne voivat kuluttaa sen aivan yhtä tyytyväisinä kotosalla leikkien kuin pitkillä kävelylenkeilläkin. Useampi lyhyt lenkki päivässä riittää niille hyvin.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran turkki tarvitsee erittäin paljon hoitoa, vaikka rotu on kooltaan pieni. Sen päällyskarva on pitkä, runsas ja hieman karhea. Koiran aluskarva on hieman lyhyempi ja pehmeämpi, ja se täytyy kammata huolella takkujen muodostumisen ehkäisemiseksi. Jos turkinhoito on liian työlästä, sen voi pitää lyhyenä. Ammattilaistrimmaaja tai koiran kasvattaja osaa auttaa tässä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.