Manchesterinterrieri

Manchester Terrier

Manchesterinterrieri on pieni- tai keskikokoinen koira. Hienostuneelta näyttävän terrierin turkki on lyhyt, sileä ja kiiltävä ja väriltään musta määritellyin parkinruskein merkein (lisätietoja rotumääritelmästä). Koira on tiivisrakenteinen, elegantti, terve ja luonteikas. Täysikasvuisen uroksen ihannesäkäkorkeus on 41 cm ja nartun 38 cm, paino noin 7-9 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Elisabetin ajan Englannissa musta-parkinruskeita terriereitä käytettiin metsästämään rottia ja muita tuholaisia, ja se oli koirien käyttötarkoitus satojen vuosien ajan. 1800-luvulla terriereitä käytettiin myös jänisten metsästykseen. Vuosisadan puolivälin tienoilla siihen risteytettiin pitkäjalkaista, whippetiä muistuttavaa koirarotua, ja lopputuloksena syntyi nykyisen kaltainen, elegantti ja hienostunut terrieri. Manchesterinterrieriksi rotua alettiin kutsua 1800-luvun lopulla, koska se oli niin yleinen työkoira muun muassa Manchesterin puuvillateollisuuden tehtaissa.

Luonne

Manchesterinterrieri on monin tavoin tyypillinen terrieri, jolla on elämää suurempi luonne: se on toisinaan itsepäinen, äänekäs ja sinnikäs. Siinä yhdistyvät toisaalta myös terrierin hyvät puolet: se on erittäin uskollinen perheenjäsen ja iloinen, sydämellinen seuralainen.

Terveys

Manchesterinterrieri on pääasiassa perusterve koirarotu. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Rodulla esiintyy myös perinnöllistä verenvuototautia (von Willebrandin sairautta).

Liikunta

Koira tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin, mutta voi lenkkeillä paljon kauemminkin. Koiran luotettava luoksetulo kutsusta täytyy varmistaa ennen kuin sen päästää hihnasta, sillä sen metsästysvietti saattaa johtaa sen harhaan ja vaarallisiin tilanteisiin.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Manchesterinterrieri on helppohoitoinen rotu, jonka lyhyt, sileä turkki ei kaipaa paljon muuta kuin viikoittaisen harjauksen irtokarvojen poistamiseksi.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.