Mäyräkoira (pitkäkarvainen)

Dachshund (Long Haired)

Vaikka pitkäkarvainen mäyräkoira on matala, se ei ole pieni koira! Se on keskikokoinen metsästyskoira lyhyiden jalkojen päällä. Normaalikokoisen mäyräkoiran rinnanympärys on vähintään 35 cm ja paino korkeintaan noin 9 kg. Koiran kaunista, pehmeää, suoraa turkkia on useita eri värejä (lisätietoja saat rotumääritelmästä).

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Mäyräkoirien historia voidaan jäljittää suoraan 1400-luvun Saksaan, vaikka samankaltaisia koiria on esiintynyt jo muinaisen Egyptin ja Meksikon taiteissa. Saksassa rotumääritelmä laadittiin vuonna 1879 ja rotuyhdistys perustettiin vuonna 1888. Suomessakin mäyräkoira merkittiin rotukirjaan jo 1890-luvulla. Prinssi Albert vei mäyräkoiran mukanaan Britanniaan, ja niiden suosio nousi sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Rotu kuitenkin menetti suosiotaan ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaisen alkuperänsä johdosta. Ennakkoluulot on kuitenkin unohdettu ja rotu on jälleen suosittu lemmikki ja metsästysseuralainen. Mäyräkoiria käytettiin alun perin ennen kaikkea mäyränmetsästykseen, mutta sittemmin myös muun riistan metsästyksessä.

Luonne

Pitkäkarvainen mäyräkoira on vilkas, rohkea, uskalias koira. Se voi olla voimakastahtoinen ja itsenäinen, mutta yleensä pitkäkarvaista mäyräkoiraa pidetään rauhallisempana ja tottelevaisempana kuin kahta muuta turkkimuunnosta (sileä- ja karkeakarvaista). Koiralla on hyvä nenä ja se rakastaa hajujen seuraamista ulkona, mutta se on myös mahtava kotikoira, joka tunnetaan hyväluontoisena ja uskollisena. Pitkäkarvainen mäyräkoira rakastaa ihmisiä ja se on palkitseva lemmikki, joka osoittaa kiintymystään auliisti.

Terveys

Mäyräkoiran yleisimmät terveysongelmat liittyvät rodun rakenteeseen, jonka vuoksi ne ovat alttiita selkärangan ongelmille. Myös sydänsairauksia esiintyy rodulla melko yleisesti. Perinnöllisiä silmäsairauksia esiintyy, kuten monilla roduilla, ja jalostuskoirien silmien tutkiminen on rutiinitoimenpide.

Liikunta

Pitkäkarvainen mäyräkoira tarvitsee noin tunnin liikuntaa joka päivä. Muista varmistaa, että koiran luoksetulo on luotettava ennen kuin päästät sen vapaaksi. Kun koira lähtee ulkona seuraamaan hajujälkeä, sen todellinen vainukoiran luonne paljastuu. Mäyräkoiran mielestä mikään ei ole mahtavampaa kuin tutkia jäniksenkoloja ja hankkiutua yltä päältä kuraiseksi.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti. Mäyräkoiran painon tarkkailu on äärimmäisen tärkeää, sillä ylipaino rasittaa sen selkää.

Turkinhoito

Koiran turkki on pehmeä ja suora ja se on pidempi rinnassa, vatsassa, hännässä ja jalkojen takaosassa. Näissä paikoissa turkki myös takkuuntuu helpommin, jos niitä ei käydä läpi huolellisesti vähintään kolme kertaa viikossa. Koska koira on matalarakenteinen, sen turkkiin voi tarttua kaikenlaista roskaa ulkoilun aikana, joten turkki täytyy tarkastaa huolellisesti kotona aina ulkoilun jälkeen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.