Mopsi

Pug

Mopsin tunnuslause ”Multum in parvo” tarkoittaa ”paljon pienessä koossa”. Mopsi on kääpiökoira, jonka säkäkorkeus täysikasvuisena on noin 25-33 cm, mutta se on kulmikkaasta, vantterasta ja lihaksikkaasta rakenteestaan johtuen yllättävän painava, noin 6,3-8,1 kg. Koiran lyhyen, pehmeän ja kiiltävän turkin värejä ovat hopea, aprikoosi, kellertävä ja musta.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Rodulla on pitkä ja vaiherikas historia, sillä sen uskotaan syntyneen alun perin Kiinassa. Sieltä se saapui kauppiaiden mukana Eurooppaan, jossa rodun kasvatustyötä jatkettiin Alankomaissa jo ennen 1500-lukua. Mopsi alettiin liittää kiinteästi Hollannin kuninkaallisiin ja Oranian sukuun. Kun Vilhelm III kruunattiin Englannin kuninkaaksi vuoden 1689 mainion vallankumouksen jälkeen, mopsi seurasi häntä Englantiin ja nousi ylimystön suosioon.

Luonne

Mopsi on ihastuttava, tasainen koira, joka on lemmikkinä iloinen ja seurallinen. Pienellä koiralla on suuri luonne, ja mopsia rakastavat niin nuoret kuin vanhat. Se on toisinaan rauhallinen ja hiljainen, mutta sillä on myös ilkikuriset hetkensä. Koira on huippukumppani, jos sen vain ei tarvitse olla liian paljon erossa rakkaistaan.

Terveys

Mopsin vakavimmat terveysongelmat johtuvat rodun lyhyestä kuonosta, joka voi aiheuttaa hengitysteiden ahtaumaa ja hengitysvaikeuksia. Siksi liikaa rasitusta ja lämpöä pitää välttää. Rodulla esiintyy myös silmäsairauksia ja monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Mopsi tarvitsee vain puoli tuntia liikunta päivässä, mutta se kuljeskelee mielellään perheensä perässä koko päivän ja on valmis auttamaan kaikissa askareissa. Mopsia ei saa koskaan viedä lenkille kuumalla säällä tai jättää sitä hetkeksikään autoon lämpimällä ilmalla, sillä se kärsii helposti hengitysvaikeuksista.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Mopsin turkki ei vaadi juuri hoitoa, vaan sille riittää harjaus kerran viikossa. Sen kuonon ihopoimut täytyy kuitenkin puhdistaa joka päivä, ja myös sen silmät ja korvat tarkistetaan päivittäin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.