Novascotiannoutaja

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Novascotiannoutaja on keskikokoinen, aktiivinen koirarotu, jolla on runsashapsuinen häntä ja varpaiden välissä ihopoimut. Värityksenä ovat kaikki punaisen ja oranssin sävyt ja hännän alla hapsuissa väri on vaaleampi ja hännän päässä, jaloissa ja rinnassa on valkoiset merkit. Uroksen säkäkorkeus on 48-51 cm ja nartun 45-48 cm. Niiden paino on noin 17-23 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Novascotiannoutaja kehitettiin 1900-luvun alkupuolella houkuttelemaan ja noutamaan vesilintuja. Risteytyksessä uskotaan olevan useita noutajarotuja, muun muassa kultaista-, chesapeakelahden-, labradorin- ja sileäkarvaista noutajaa. Risteytyksessä saattaa olla myös hieman cockerspanielia, irlanninsetteriä ja käyttölinjaista collieta, ehkä jopa yhtä tai kahta pystykorvaa. Rotua kutsuttiin aikoinaan myös nimillä ”Little Riverin sorsakoira” ja ”Yarmouthin lintukoira”.

Luonne

Novascotiannoutaja rakastaa ulkoilmaelämää ja se sopii erityisesti aktiiviselle perheelle maaseutumaisiin oloihin. Se on hyvä koulutettava ja sopii hyvin erilaisiin koiraurheilulajeihin ja työkoiraksi. ”Tolleri” on leikkisä ja energinen seuralainen.

Terveys

Monien rotujen tavoin novascotiannoutajalla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkka- ja kyynärnivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa olla kivulias ja heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Täysikasvuinen novascotiannoutaja tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aktivointia. Sille sopivat erityisen hyvin kaikki harrastukset, joihin liittyy uimista tai noutamista.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Novascotiannoutajan turkki on keskipitkä ja vettähylkivä ja siihen kuuluu pehmeä, tiivis alusvilla. Turkki täytyy harjata säännöllisesti. Yleensä pari kertaa viikossa riittää, mutta karvanlähtöaikaan se saattaa tarvita enemmän hoitoa. Jalkojen ja korvien pitkät karvat täytyy siistiä silloin tällöin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.