Papillon

Papillon

Papillon on upea, sirorakenteinen koira, jonka korvat muistuttavat perhosta. Sen turkki on pitkä ja silkkinen, pääväriltään valkoinen värillisin läikin (tarkempi kuvaus rotumääritelmässä). Kolmivärinen turkki on musta-valkoinen ja siinä on määrätyt parkinruskeat merkit. Täyskasvuisen koiran säkäkorkeus on noin 28 cm, ja rotu on jaettu kahteen painoluokkaan: alle 2,5 kg painaviin ja 2,5-5 kg painaviin.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Papillon muistuttaa paljon monista renessanssimaalauksista tuttua kääpiöspanielia, ja sen uskotaankin kehittyneen Ranskassa tai Espanjassa. Papillon oli Euroopan kuninkaallisten ja ylimystön suosima seurakoira, ja Marie Antoinetten väitetään kantaneen sylissään papillonia kävellessään kohti giljotiinia. Rodun perhosta tarkoittavalla nimellä viitataan sen suuriin korviin, jotka muistuttavat siipensä levittänyttä perhosta. Jos koiran korvat riippuvat, sitä kutsutaan phalèneksi, joka tarkoittaa yöperhosta.

Luonne

Papillon on valpas, ystävällinen, energinen pieni koira, joka on lemmikkinä palkitseva ja sydämellinen. Sylissä makoilun lisäksi se haluaa olla mukana kaikissa perheen puuhissa.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin papillon kärsii toisinaan polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Niillä esiintyy myös perinnöllisiä silmäsairauksia, joten silmätutkimuksia suositellaan.

Liikunta

Noin puoli tuntia liikuntaa päivässä pitää papillonin tyytyväisenä, vaikka se jaksaa kävellä pidempäänkin. Pieneksi koiraksi papillon on erittäin energinen, ja se on kilpaillut menestyksekkäästi esimerkiksi agilityssa.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran runsas, pitkä ja silkkinen turkki tarvitsee hoitoa kaksi tai kolme kertaa viikossa, jotta se pysyy takuttomana.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.