Parsonrussellinterrieri

Parson Jack Russell Terrier (Short/smooth coat)

Parsonrussellinterrieri on suhteellisen pieni, aktiivinen ja vilkas terrierirotu. Niiden jalat ovat suhteellisen pitkät, sillä niiden piti pysyä hevosten vauhdissa, mutta rakenteensa ansiosta ne mahtuivat myös ahtaisiin koloihin. Turkki on kokonaan tai pääväriltään valkoinen, ja siinä voi olla parkinruskeita, sitruunankeltaisia tai mustia merkkejä (yleensä päässä tai hännässä). Täysikasvuisen uroksen ihannesäkäkorkeus on 36 cm ja nartun 33 cm. Koiran paino on noin 5-8 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Parsonrussellinterrierin loi ja vakiinnutti pastori John Russell 1700-luvulla Devonissa, Englannissa. John Russell syntyi ketunmetsästystä harrastaneeseen perheeseen vuonna 1795. Hän halusi koiran, joka pysyisi hevosten vauhdissa ja juoksisi ajokoirien kanssa, mutta olisi riittävän pieni ajamaan ketut ulos koloistaan. Opiskellessaan Oxfordissa hän osti maitomieheltä koiran, joka vastasi kriteerejä. Kyseistä koiraa onkin kutsuttu ”ensimmäiseksi jackrusselliksi”. Virassa toimiessaan John Russell omistautui sekä kirkolliselle työlle että ketunmetsästykseen soveltuvien terrierien kasvatukselle.

Luonne

Parsonrussellinterrieri on yleensä ystävällinen, omistautunut ja sydämellinen koira, jolla on suuri luonne. Ne sopivat aktiivisen perheen lemmikiksi. Totuttaminen kissoihin ja muihin koiriin täytyy aloittaa jo varhain. Puutarhaharrastajat huomaavat alta aikayksikön, että kaivaminen on yksi koiran suosikkipuuhista.

Terveys

Parson tunnetaan yleensä perusterveenä rotuna. Monien rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia, joten niiden silmät tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Koira on aktiivinen terrieri, joka tarvitsee runsaasti liikuntaa. Ne nauttivat erityisesti pitkistä kävelylenkeistä, joiden aikana ne voivat päästä vapaaksi ja saavat lähteä jahtaamaan vainua. Kannattaa varmistaa, että koira tulee kutsusta luokse ennen kuin sen päästää vapaaksi, sillä parsonrussellinterrierillä on usein valikoiva kuulo.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Parsoneiden turkki jaetaan kolmeen tyyppiin: karkeaan, puolikarkeaan ja sileään. Kaikissa on tiivis aluskarva. Kuolleet karvat täytyy poistaa turkista käsin nyppimällä vähintään kahdesti vuodessa. Kasvattaja ohjeistaa tässä. Turkki täytyy myös käydä läpi harjaamalla viikoittain.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.