Rhodesiankoira

Rhodesian Ridgeback

Rhodesiankoira on kookas, yksivärinen, aktiivinen rotu, jonka lyhyessä turkissa kulkee selvästi erottuva harjanne selässä. Rotu on voimakas ja ketterä, ja täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 63–69 cm ja se painaa noin 30-39 kg. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on 61-66 cm ja paino noin 30-39 kg. Koiran värinä voi olla mikä tahansa vehnän sävy vaaleasta vehnästä vehnänpunaiseen.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

On todisteita siitä, että Etelä-Afrikan khoi-kansa on käyttänyt ainakin 1400-luvulta alkaen metsästykseen ja seurakoirana koiria, joilla oli selässä harjannemainen kuvio. Niitä kasvatettiin metsästämään suurriistaa, jäljittämään saalista ja ajamaan se ansaan hyökkäämättä kuitenkaan saaliin kimppuun. Kun koira sai ajettua saaliin sopivaan paikkaan, se kutsui metsästäjän paikalle haukullaan. 1800-luvulla eurooppalaiset uudisasukkaat risteyttivät näitä koira omien mastiffiensa ja ajokoiriensa kanssa, ja lopputuloksena oli nykyisen kaltainen rhodesiankoira. Nykyään vain pientä osaa koirista käytetään niiden alkuperäiseen tarkoitukseen, metsästykseen. Useimmiten ne ovat vahti- ja seurakoiria.

Luonne

Vahva ja voimakas rhodesiankoira on luonteeltaan toisinaan määrätietoinen ja itsepäinen. Kotioloissa se on rauhallinen ja itsevarma, mutta vieraisiin se suhtautuu varauksella. Rotu ei ole paras vaihtoehto ensimmäiseksi koiraksi, sillä se kaipaa kokenutta käsittelijää ja kouluttajaa sekä varhaista, perusteellista sosiaalistamista.

Terveys

Rhodesiankoiralla esiintyy selkärankaan liittyvää perinnöllistä häiriötä (dermoid sinus), jonka varalta jokainen pentu täytyy tarkastaa syntyessään. Monien muiden rotujen tavoin niillä esiintyy toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöitä (lonkkadysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Parin tunnin liikunta-annos päivässä on täysikasvuiselle, terveelle rhodesiankoiralle sopiva määrä. Rhodesiankoiralla on voimakas riistavietti, joten ennen kuin sen päästää vapaaksi on varmistettava, että paikka on turvallinen. Koiran täytyy myös tulla varmasti luokse kutsusta.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Rhodesiankoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Turkinhoidon suhteen rhodesiankoira on helppo tapaus. Lyhyestä turkista poistetaan irtokarvat kumisukaa käyttäen kerran tai kaksi kertaa viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.