Silkkiterrieri

Australian Silky Terrier

Silkkiterrierin upeassa, pitkäkarvaisessa turkissa on jakaus keskellä selkää. Sen värejä ovat sininen-parkinruskea, siniharmaa-parkinruskea, hopea-parkinruskea tai hopeansininen-parkinruskea. Lisätietoja saat rotumääritelmästä. Täyskasvuinen koira on noin 23 cm korkea ja painaa noin 4-5 kg. Koiran ulkomuoto on hienostunut, mutta ei heiveröinen.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Aikoinaan myös Sydneyn silkkiturkkina tunnettu rotu on yhdistelmä yorkshirenterrieriä ja australianterrieriä. Kun australianterrieriä jalostettiin 1800-luvun lopulla, työssä käytettiin yorkshirenterrieriä parantamaan turkin sinisen ja parkinruskean sävyjä. Lopputuloksena syntyneistä silkkiturkkisista pennuista tuli nykyisen rodun perusta.

Luonne

Kääpiökoirarotu on jalostettu ystävälliseksi ja lempeäksi seurakoiraksi. Silkkiterrierissä on kuitenkin myös terrierimäisiä piirteitä, mikä ei ole ihme, kun ajattelee sen esi-isiä. Se on vilkas, itsevarma ja energinen, ja sillä on edelleen jäljellä aiempien sukupolvien metsästysvaistoja, sillä niitä käytettiin jahtaamaan ja tapaamaan jyrsijöitä ja jopa käärmeitä!

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin silkkiterrierit kärsivät toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio), lonkkavaivoista ja henkitorveen liittyvistä ongelmista.

Liikunta

Pari 20 minuutin kävelylenkkiä päivässä pitää täysikasvuisen koiran tyytyväisenä, jos se saa lisäksi leikkiä pihalla tai kotona. Koira ei tarvitse erityisen paljon liikuntaa, mutta nauttii sen sijaan yhdessäolosta perheensä kanssa. Pienelle ja fiksulle koiralle kannattaa tarjota myös älyllisiä virikkeitä, jotta se ei ikävysty.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran pitkä, silkkinen turkki tarvitsee vain muutaman minuutin harjaamista ja kampaamista päivittäin, jotta takut pysyisivät kurissa ja turkki kiiltävänä ja terveen näköisenä. Muista tarkastaa turkki aina kävelylenkin jälkeen, sillä 13-15 cm pitkiin karvoihin saattaa tarttua kaikenlaista roskaa matkan varrelta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.