Siperianhusky

Siberian Husky

Siperianhusky on keskikokoinen koira, jonka mittasuhteet kertovat tasapainosta voiman, nopeuden ja kestävyyden välillä. Niillä on kaksinkertainen, keskipitkä turkki, pystykorvat ja paksu häntä. Kaikki turkin värit ja merkit ovat sallittuja, myös valkoinen, ja rodulla näkeekin upeita kuviointeja. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 53–60 cm, nartun 51–56 cm. Uros painaa noin 20-27 kg, narttu noin 16-23 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Tšuktšit käyttivät siperianhuskya Kolymajoen alueella, Siperiassa, 1800-luvulla. Saamme luultavasti kiittää tšuktšeja rodun hienosta luonteesta. Koiravaljakot olivat tärkein matkustusmuoto, joten huskyt olivat alkuperäiskansoille korvaamattoman arvokkaita. Siperianhuskyja saapui Alaskaan ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa, ja niitä kutsuttiin edelleen tšuktšeiksi. Koiravaljakkoajojen suosio alkoi kasvaa näihin aikoihin, ja koiran nopeus hämmästytti valjakkoajajia Yhdysvalloissa. Siellä koira nimettiin uudelleen siperianhuskyksi samoihin aikoihin.

Luonne

Koira tunnetaan tasaisesta luonteestaan, eikä se ole paras mahdollinen vahtikoira, sillä se rakastaa ihmisiä. Koira kaipaa seuraa, eikä sitä pitäisi jättää yksin pitkäksi aikaa, muuten se saattaa innostua tuhoamaan paikkoja. Koira on tyytyväinen toisten sopeutuvaisten koirien seurassa, mutta ne ovat myös innokkaita ja tehokkaita metsästyskoiria, joten yhteiselo muiden lemmikkien kanssa vaatii huolellista totuttelua. Ne eivät yleensä hauku, vaan ulvovat – usein vain ulvomisen riemusta!

Terveys

Siperianhusky on pääasiassa perusterve koirarotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriöitä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Rotu tarvitsee erittäin paljon liikuntaa, joko turvallisella, suljetulla alueella tai hihnassa. Rodulla on nimittäin vahva taipumus karata vapaana ollessaan, eikä niiden voi luottaa aina palaavan käskystä. Piha täytyy aidata täysin ja aidan on oltava riittävän korkea, koska koira loikkaa erittäin korkealle jopa ilman vauhtia. Täysikasvuinen siperianhusky tarvitsee yli kaksi tuntia liikuntaa päivittäin ja hyvät olosuhteet juoksemiseen.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran turkinhoito on erityisen helppoa: turkki harjataan ja kammataan yleensä kaksi tai kolme kertaa viikossa, karvanlähtöaikaan kuitenkin päivittäin. Siisti rotu, joka ei ”haise koiralta”.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.