Snautseri

Schnauzer Standard

Snautseri on keskikokoinen, vanttera ja lihaksikas koira, jonka kulmakarvat ja viikset tuovat ulkonäköön luonnetta. Turkki voi olla väritykseltään musta tai suola ja pippuri. Täysikasvuisen snautserin säkäkorkeus on 45-50 cm. Paino noin 14-20 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Snautseria on kuvattu maalaustaiteessa ja veistoksissa jo 1400-luvulla. Keskikokoinen snautseri on kantamuoto, josta kääpiö- ja suursnautseri on jalostettu. Se on alun perin kotoisin Etelä-Saksasta ja Sveitsin ja Ranskan puolella sijaitsevilta lähialueilta. Pian havaittiin, että aluksi rottakoirana käytetyllä koiralla oli erinomaiset vartio- ja suojelukoiran ominaisuudet. Rodun ensimmäinen rotumääritelmä laadittiin vuonna 1890.

Luonne

Snautserit ovat vilkkaita ja aktiivisia koiria, mutta niillä on myös itsepäinen ja voimakastahtoinen puolensa. Ne saattavat leimautua vahvasti yhteen ihmiseen tai perheeseen ja puolustaa reviiriään tarkasti. Snautseri ei aina tule toimeen muiden koirien tai lemmikkien kanssa, joten se tarvitsee huolellisen sosiaalistamisen ja jatkuvaa valvontaa. Snautseri ilmoittaa kumealla haukullaan perheelle, jos reviiriä lähestyy vieras.

Terveys

Snautserilla on toisinaan sydänvaivoja, ja monien muiden rotujen tavoin sillä voi esiintyä lonkkanivelen kehityshäiriöitä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Sydän ja lonkat voidaan tutkia.

Liikunta

Snautserit nauttivat ulkoilusta ja kaikista virikkeistä, ja täysikasvuinen yksilö tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa joka päivä, mielellään enemmänkin. Ne ovat aktiivisia ja nauttivat harjoittelusta.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Snautserin turkki on jäykkä, karkea ja lyhyt, ja siinä on tiivis alusvilla. Turkki täytyy käydä huolella läpi vähintään kaksi kertaa viikossa. Käsin nyppimistä edellytetään, jos koira käy näyttelyissä, mutta perheen lemmikille turkin leikkaaminen on helppo ja kätevä vaihtoehto.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.