Tiibetinspanieli

Tibetan Spaniel

Tiibetinspanieli on pienikokoinen koira, jonka vartalo on hieman pidempi kuin se on korkea. Täysikasvuisen tiibetinspanielin säkäkorkeus on noin 25 cm ja se painaa noin 4,1-6,8 kg. Koiran turkki on silkkinen ja keskipitkä, päässä sileä ja korvissa, jalkojen takaosissa ja hännässä runsashapsuinen. Uroskoiran turkki on paksumpi ja pidempi, ja sen kaulaa ja hartioita ympäröi kaulus. Turkkia on useita värejä ja yhdistelmiä.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Pieni koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Munkit kasvattivat tiibetinspanieleita vahtikoiriksi Tiibetin luostareihin, eikä rotu ole koskaan ollut metsästyskoira, kuten ”oikeat” spanielit. Se on luultavasti nimetty kääpiöspanieleiden mukaan, sillä tätäkin rotua on annettu lahjana kuninkaallisille ja muille merkkihenkilöille, jotka pitivät sitä suuressa arvossa. Satojen vuosien ajan tiibetinspanielit kiipeilivät luostareita ympäröivillä muureilla ja pitivät sieltä vahtia ilmoittaen munkeille haukullaan, jos joku lähestyi. Myös nykyään kotioloissa ”tipsu” hakeutuu usein hyvään näköalapaikkaan, josta se voi toteuttaa itse omaksumaansa vahtikoiran roolia.

Luonne

Tiibetinspanieli on aktiivinen ja valpas pieni rotu, mutta suhtautuu vieraisiin varauksella ja on läheisilleen erittäin uskollinen. Se on luonteeltaan iloinen, mutta myös melko itsenäinen. Se ei halua kuitenkaan olla kovin kauan erossa perheestään ja on vahtikoiran toimessaan melko haukkuherkkä.

Terveys

Perinnölliset silmäsairaudet ovat tiibetinspanieleiden yleisin terveysongelma, joten silmien tarkastaminen ennen jalostuskäyttöä on tärkeää.

Liikunta

Tiibetinspanieli tarvitsee noin tunnin verran liikuntaa päivittäin. Pihan aitaukset ja turvallisuus kannattaa varmistaa säännöllisesti, sillä tiibetinspanieli on melkoinen kaivaja.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran kaksinkertainen turkki koostuu hienosta, tiiviistä alusvillasta ja pidemmästä, silkkisestä päällyskarvasta. Koiran turkki kannattaa käydä läpi harjalla ja kammalla pari kertaa viikossa, ja huomiota on hyvä kiinnittää erityisesti helposti takkuuntuvin hapsuihin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.