Toyvillakoira

Poodle Toy

Toyvillakoira on uljaan näköinen koira, jolla on kapea kuono ja pitkä kaula. Koiran pehmeää, kiiltävää turkkia esiintyy useissa sallituissa väreissä, joita ovat muun muassa sininen, harmaa, hopea, ruskea, aprikoosi ja kermanvaalea (lisätietoja rotumääritelmästä). Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on 24-28 cm ja paino sopusuhtainen korkeuteen.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii puolen tunnin päivälenkeistä
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Tällaista pientä villakoirarotua oli olemassa jo ainakin 500 vuotta sitten. Villakoirat nousivat yläluokan suosioon 1600- ja 1700-luvuilla. He halusivat vielä kääpiökokoa pienemmän koiran, joten villakoirasta jalostettiin toy-kokoinen muunnos. Koiran toinen nimi, puudeli, tulee alun perin saksan sanasta pudel (roiskutella vettä), sillä alkuperäinen, nykyään keskikokoisena tunnettu villakoira (josta kääpiö- ja toyvillakoirat polveutuvat) oli erittäin arvostettu vesinoutaja.

Luonne

Tämä on vilkas ja sydämellinen koira, josta voi tulla mitä ihanin lemmikki. Se voi toimia hyvin myös vahtikoirana, sillä se ilmoittaa varmasti saapuvat vieraat, mutta yleensä se on hyväluonteinen. Toyvillakoirat osaavat yleensä tulkita hyvin äänensävyjä ja ovat nopeita oppimaan. Lapsille tulee opettaa, että näitä pieniä ja onnettomuusalttiita koiria täytyy käsitellä varovasti.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin toyvillakoira kärsii toisinaan polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Rodulla esiintyy myös lonkkavaivoja ja periytyvää silmäsairautta, jotka molemmat tulee tutkituttaa ennen jalostusta.

Liikunta

Rotu on suhteellisen aktiivinen ja nauttii kävelylenkeistä ja aivan erityisesti leikkimisestä. Koiran kanssa kannattaa osallistua johonkin harrastukseen, jotta se saa virikettä niin mielelleen kuin ruumiilleen. Villakoirat pärjäävät hyvin tokossa, agilityssa ja useimmissa koiraurheilulajeissa.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Toyvillakoiralta ei lähde karvaa ja myös allergikot sietävät niitä usein hyvin (eivät kuitenkaan aina!) Koiran turkinhoito on kuitenkin aikaa vievä toimi ja yleensä avuksi tarvitaan ammattilaista sekä sen lisäksi säännöllistä harjaamista ja kampaamista kotona. Villakoira pitäisi trimmata noin kuuden viikon välein. Trimmaamisen voi opetella tekemään myös itse.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.