Yorkshirenterrieri

Yorkshire Terrier

Yorkshirenterrieri on kääpiökoirarotu, joka tunnetaan parhaiten liehuvasta turkistaan, jonka karvat muistuttavat ihmishiusta. Myös turkin väritys on ainutlaatuinen, teräksensininen yhdistettynä kultaan (syvään parkinruskeaan). Koiran olemus huokuu tärkeyttä, ja se pitää päänsä pystyssä. Täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on noin 18-20 cm ja se saa painaa korkeintaan 3,2 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Skotlantilaisten kankaankutojien uskotaan tuoneen pienen terrierirodun mukanaan Skotlannista Yorkshireen ja Lancanshireen suuntautuneen suuren muuttoliikkeen aikaan, 1850-luvulla. Nämä ”skotlantilaiset terrierit” tai ”Halifaxin terrierit” risteytyivät paikallisten rotujen kanssa. Yorkien perimässä uskotaan olevan manchesterinterrieriä, maltankoiraa, skyenterrieriä, dandiedinmontia ja paisleynterrieriä. Rotu esiteltiin skottiterrierinä vuonna 1861, ja myöhemmin sitä alettiin kutsua yorkshirenterrieriksi, ja tällä nimellä Ison-Britannian kennelliitto myös rekisteröi sen vuonna 1886.

Luonne

Yorkshirenterrieri on pieni koira, jolla on suuri asenne. Yhtenä hetkenä rotu käpertyy mummon syliin ja nauttii olostaan, seuraavana hetkenä se liitää ilman halki ja syöksyy naapurin koiran perään tarkoituksena näyttää, kuka on pomo. Yorkie on kuitenkin terrieri, ja se puolustaa reviiriään urhoollisesti.

Terveys

Yorkshirenterrieri on pitkäikäinen rotu. Niillä saattaa silti esiintyä silmäsairauksia, polvilumpioiden sijoiltaanmenoa, tiettyjä luusairauksia, virtsakiviä, henkitorven häiriöitä ja parantumatonta maksasairautta.

Liikunta

Päivittäinen liikunta on ehdottoman tärkeää koiran pitämiseksi terveenä ja hyvässä kunnossa. Yorkshirenterrierit rakastavat kävelylenkkejä ja kipittävät kilometrikaupalla, jos saavat tilaisuuden. Yorkielle riittää kuitenkin lyhyempikin lenkki, jos se saa haistella rauhassa ja saa muuta älyllistä virikettä. Kannattaa muistaa, että yorkshirenterrieri on paljon muutakin kuin sylikoira. Se haluaa myös juosta, noutaa ja leikkiä muiden koirien tavoin. Täysikasvuinen koira tarvitsee vähintään puoli tuntia liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Lemmikkinä pidettävän yorkien turkki tarvitsee päivittäisen harjauksen kammalla ja harjalla, jotta kaikki takut saadaan selvitettyä. Pään päällä oleva ponihäntä täytyy avata, harjata ja koota uudelleen. Jos kuminlenkin jättää paikalleen useaksi päiväksi, turkki saattaa vaurioitua. Hännän alusta ja ympärystä täytyy tarkastaa, ettei turkkiin ole tarttunut ulostetta. Myös koiran hampaat tulee harjata päivittäin, sillä pieni suu johtaa ahtauteen ja taipumukseen hammasongelmiin. Kun turkinhoitorutiinin oppii, sen ei pitäisi viedä päivässä kuin 15 minuuttia.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.