Cornish Rex

Cornish Rex

Cornish rexit ovat lihaksikkaita ja rakenteeltaan hoikkia ja pitkäjäsenisiä. Ne ovat painavampia kuin miltä näyttävät. Kissan pää on pitkä ja hieman kiilamainen, kallo litteä ja sillä on suuret, korkealle kiinnittyneet korvat. Sen selvin erityispiirre on kihara turkki, jonka ohuet karvat tuntuvat pehmeiltä. Kiharassa turkissa ei ole lainkaan peitinkarvaa, ja se on aaltoileva luoden vaikutelman kohoamista. Viikset ovat muun turkin tavoin kiharat. Cornish rexillä on erityinen ominaistuoksunsa, jota on kuvailtu hieman juustomaiseksi. Turkin väriä tai kuvioita ei ole rajoitettu.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Keskitasoa

Alkuperä

Cornish rex -rotu on saanut alkunsa luonnollisesta mutaatiosta vuonna 1950 Cornwallissa syntyneessä kissassa, jolla oli kihara turkki. Se risteytettiin emonsa kanssa ja kahdella tämän pentueen kissoista oli syntyessään kiharainen turkki, josta rotu tunnetaan. Devon rex- ja cornish rex -rotujen kiharat johtuvat eri mutaatioista. Jos siis devon rex risteytetään cornish rexin kanssa, saadaan sileäturkkisia pentuja!

Alkuperäismaa

Englanti (Cornwallin alue)

Luonne

Cornish rexit ovat ilkikurisia ja niiden luonnetta voi kuvailla ikuisen pentumaiseksi. Rotu on hyvin älykäs ja ne pitävät leikkimisestä ja niistä on hauska opetella uusia temppuja. Ne jaksavat leikkiä tavaroiden noutoa tuntikausia. Rotu on yleensä energinen, mutta silläkin on rauhalliset hetkensä, jolloin se mielellään kiertyy kerälle omistajan syliin. Cornish rexit palelevat herkästi ja ne etsivät aina talon lämpimimmän nukkumispaikan.

Terveys

Yksi rodulla tunnettu sairaus on hypotrikoosi, karvanlähtö, joka johtaa kaljuuntumiseen. Erikoinen turkki altistaa kissan joillekin ihosairauksille, kuten hiivatulehduksille.

Lisätietoja

Cornish rexeiltä lähtee karvaa paljon vähemmän kuin multa kissoilta (koska sen turkki on ohuempi), ei voida sanoa, ettei siltä lähtisi lainkaan karvaa, eikä se myöskään ole allergisoimaton rotu. Allergiaa aiheuttava proteiini on itse asiassa kissan syljessä.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Ulkonäkö

Cornish rexin kihara turkki ei tarvitse juurikaan hoitoa. Irtokarvoja voi poistaa kumiharjalla, mutta siinä kannattaa olla varovainen, sillä liiallinen käyttö saattaa vahingoittaa turkkia. Vaaleaturkkiset kissat voivat tarvita aurinkosuojaa korviinsa kesällä. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.