Cymric

cymric

Cymric-kissarotu on vantterarakenteinen ja muistuttaa rakenteeltaan brittiläistä lyhytkarvaa. Sillä on suuret silmät ja kaukana toisistaan olevat korvat. Rodun huomattavin piirre on sen hännättömyys. Takajalat ovat etujalkoja pidemmät. Cymricillä on paksu turkki, joka peittää vartaloa kaikkialta ja lisää vaikutelmaa kissan muhkeasta vartalosta. Joskus cymriceillä esiintyy jänismäistä hyppelyä, joka johtuu hännättömyyteen liittyvästä, spina bifidan tapaisesta selkärangan epämuodostumasta. Cymricillä esiintyy kaikenlaisia värimuunnoksia ja kuvioita, paitsi siamilaistyyppistä naamiota.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Pitkä
  • Turkinhoito: Päivittäin
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Alkuperä

Cymric on puolipitkäkarvainen muunnos manxista. Sen nimi tulee sanasta cymru, joka on Walesin kelttiläinen nimi. Rotu on kuitenkin alun perin kotoisin Mansaarelta. Mansaarella hännättömät kissat ovat yleisiä, sillä saaren sisäsiittoisessa kissakannassa on levinnyt luonnollinen hännättömyysgeeni. Manxin tavoin myös cymricpentueen kissoilla voi olla eri pituisia töpöhäntiä (joista käytetään englantilaisia määritelmiä rumpy-riser, stumpy ja longy) tai ne voivat olla täysin hännättömiä (rumpy). Kanadassa 1960-luvulla toteutetut jalostusohjelmat johtivat cymricin suosion kasvuun Yhdysvalloissa, jossa ainoastaan täysin hännättömät yksilöt kelpaavat näyttelytarkoitukseen.

Alkuperäismaa

Mansaari (Yhdistynyt kuningaskunta) / Kanada

Luonne

Cymric on rotuna erittäin hiljainen, leikkisä ja älykäs. Se voi vaikuttaa vieraiden seurassa ujolta ja varautuneelta ja kiintyy usein erityisesti yhteen ihmiseen. Rodulle on tyypillistä, että pentumainen käytös jatkuu pitkään vielä täysikasvuisenakin.

Terveys

Hännättömyys on vakava geenivirhe, ja cymricin selkärangan epämuodostuma saattaa aiheuttaa terveysvaivoja, muun muassa nivelrikkoa, jo nuorelle kissalle. Joidenkin kissojen peräaukko voi olla tavallista ahtaampi, mikä voi aiheuttaa ulostamisvaikeuksia. Muiden kissojen tavoin myös cymrickissat ja niiden pennut tarvitsevat säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Lisätietoja

Hännättömyys muistuttaa spina bifida -kehityshäiriötä, joten väärien kissojen risteyttäminen keskenään saattaa johtaa kissanpentujen vakaviin epämuodostumiin tai kuolemaan. Jos harkitset pentujen teettämistä cymricillä, kysy neuvoa eläinlääkäriltä pentujen turhan kärsimyksen ja epämuodostumien välttämiseksi.

Ulkonäkö

Cymricin paksu turkki tarvitsee harjausta päivittäin, jotta se ei pääse takkuuntumaan ja pysyy huippukunnossa.