Devon Rex

Devon Rex

Ensinäkemällä devon rexistä jää mieleen erikoiset kasvot ja kihartuva karva. Kissan posket ovat leveät, silmät ja korvat erittäin suuret ja ne kiinnittyvät melko alas päähän. Lyhytkarvaisen turkin peitinkarvassa on kihartuvaa karvaa, mutta pääosin turkki on pohjakarvaa. Devon rexin turkkiin muodostuu sille tyypillinen laine, ja turkissa on aaltoilevia kiharoita erityisesti selkäpuolella. Myös viiksi- ja kulmakarvat kihartuvat. Devon rexin turkin väriä tai kuvioita ei ole rajoitettu.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Keskitasoa

Alkuperä

Devon rex -rodun voi jäljittää Devonissa vuonna 1960 löydettyyn kiharaturkkiseen kissaan. Kuten cornish rexillä, myös devon rexillä turkin kihartumisen aiheuttaa resessiivinen geeni, joten rodun luomiseksi tarvittiin sisäsiitosta. Devon rexin kiharageeni on kuitenkin eri kuin cornish rexillä, joten devon rexin ja cornish rexin risteyttämällä saa sileäturkkisia pentuja! Nämä kaksi mutaatiota ovat maantieteellisestä läheisyydestään (Devon ja Cornwall) huolimatta siis tapahtuneet itsenäisesti. Rotu tunnustetiin Isossa-Britanniassa noin 10 vuotta sen löytämisen jälkeen.

Alkuperäismaa

Englanti (Devonin alue)

Luonne

Devon rexejä kutsutaan kaikella rakkaudella ”pikku terroristeiksi” ja ”apinoiksi kissan asussa”, sillä niillä saattaa olla tapana esimerkiksi roikkua verhoissa tai kivuta tapettia pitkin. Ne ovat energisiä ja erittäin ulospäin suuntautuneita kissoja. Niillä on useita koiramaisia piirteitä: ne nauttivat heitettyjen lelujen noutamisesta ja oppivat ulkoilemaan valjaissa ja talutushihnassa. Ne ovat erittäin hyväluontoisia ja lempeitä kissoja, jotka vihaavat yksinoloa ja tylsistymistä. Kyläilijät saattavat hämmästyä, kun huomaavat, että utelias devon rex suorittaa vieraalle perusteellisen tarkastuksen ennen kuin tämä ehtii edes istahtaa.

Terveys

Turkkinsa takia devon rex on altis ihon hiivatulehduksille, jotka voivat aiheuttaa korvaongelmia, ihon rasvapatteja ja kutinaa. Rexeillä esiintyy myös kaljuuntumista aiheuttavaa hypotrikoosia. Rodun geenipoolin luomiseksi tarvittu sisäsiitos on aiemmin aiheuttanut lihasongelmia (devon rexin myopatiaa), mutta huolellisen jalostustoiminnan ansiosta ongelmat ovat jääneet historiaan.

Lisätietoja

Devon rexeiltä lähtee karvaa paljon vähemmän kuin multa kissoilta (koska sen turkki on ohuempi), ei voida sanoa, ettei siltä lähtisi lainkaan karvaa, eikä se myöskään ole allergisoimaton rotu. Allergiaa aiheuttava proteiini on itse asiassa kissan syljessä.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Ulkonäkö

Devon rexin kihara turkki ei tarvitse juurikaan hoitoa. Irtokarvoja voi poistaa kumiharjalla, mutta siinä kannattaa olla varovainen, sillä liiallinen käyttö saattaa vahingoittaa turkkia. Devon rexien korvat on puhdistettava säännöllisesti ja poistettava niistä vahatulpat, jotka saattavat aiheuttaa korvatulehduksia. Vaaleaturkkiset kissat voivat tarvita aurinkosuojaa korviinsa kesällä. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.