Egyptinmau

Egyptinmau

Egyptinmau on elegantti, ketterän näköinen kissarotu, jonka tunnistaa epäsäännöllisestä täpläkuvioinnista. Maun ilmettä kuvataan huolestuneeksi.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Keskitasoa

Alkuperä

Mau on tarkoittaa Egyptissä kissaa, ja nämä kissat muistuttavat hätkähdyttävästi muinaisen Egyptin taiteesta tuttuja täplikkäitä olentoja. Rodun kantaisä on Kairosta löytynyt täplikäs kissa, jonka venäläisen ruhtinattaren kerrotaan vieneen mukanaan Roomaan vuonna 1953. Hän kasvatti Italiassa useita täplikkäitä kissoja ja muutti myöhemmin Pohjois-Amerikkaan, jossa kasvattajat loivat modernin egyptinmaurodun. Rodulle tunnusomaisen pään alueen kuvioinnin sanotaan muistuttavan muinaisessa Egyptissä pyhänä pidettyä skarabeeta, joka sai muotonsa pillerinpyörittäjä-kovakuoriaiselta. Egyptinmaut tulivat Isoon-Britanniaan vasta vuonna 1998, ja Suomessa ensimmäinen maupentu syntyi vasta vuonna 2006.

Alkuperäismaa

Egypti/Italia

Luonne

Egyptinmau on ihmisrakas ja leikkisä kissarotu. Sitä pidetään erittäin fiksuna ja se nauttii uusien temppujen oppimisesta ja ulkoilemisesta hihnassa. Rotu nauttii tapahtumista ja huomion keskipisteenä olemisesta, joten se sopii erittäin hyvin perhelemmikiksi. Aktiivisina kissoina maut tarvitsevat virikkeitä, kuten leluja tai leikkiseuraa, erityisesti jos ne jätetään pitkäksi aikaa yksin kotiin.

Terveys

Egyptinmau ei ole kovin yleinen kissarotu, eikä tällä hetkellä ole tiedossa sitä koskevia, merkittäviä terveysongelmia.

Ulkonäkö

Egyptinmaun turkki ei tarvitse juurikaan hoitoa, sillä se on lyhyt- ja ohutkarvainen ja pysyy itsestään hyvässä kunnossa. Ne kuitenkin nauttivat harjaamisesta pehmeällä harjalla ja sen mukanaan tuomasta huomiosta. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.