Eksoottinen lyhytkarva

Eksoottinen lyhytkarva

Eksoottinen on keskikokoinen, vanttera kissarotu. Sen pää on pyöreä ja leveä ja pienet korvat ovat kaukana toisistaan, kuono on lyhyt ja litteä. Kissalla on suuret ja pyöreät, kirkasväriset silmät. Sen jalat ovat lyhyet, paksut ja vahvat, ja niissä on suuret, pyöreät tassut ja varpaissa tupsut. Häntä on lyhyt ja puuhkamainen. Kissan turkki on lyhyt, paksu ja upean pehmeä, ja sillä on tiheä, pehmeä pohjavilla. Eksoottista lyhytkarvaa on kaikissa persialaiskissan väreissä ja kuvioinneissa sekä täplikkäinä tabbyina.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Vähäinen
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Alkuperä

Eksoottinen lyhytkarva on joka tavalla persialaiskissan lyhytkarvainen muunnos. Jopa siinä määrin, että se kuuluu kissanäyttelyissä pitkäkarvaisten luokkaan. Valikoiva amerikkalaisen lyhytkarvan ja persialaiskissan jalostus alkoi Yhdysvalloissa ja sen tavoitteena oli saada aikaan kissa, joka muistuttaa persialaista kaikilta muilta ominaisuuksiltaan paitsi turkiltaan. Britanniassa pitkäkarvaisten persialaisten kanssa risteytettiin puolestaan brittiläistä lyhytkarvaa. Keskipitkä turkki on huomattavasti helpompi hoitaa, mutta siitä on kuitenkin yhtä paljon värimuunnoksia ja erilaisia kuviointeja. Ensimmäisen kerran 1960-luvulla esitetystä eksoottisesta lyhytkarvasta on tulossa erittäin suosittu.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat/Iso-Britannia

Luonne

Eksoottisen lyhytkarvan luonne on yhtä lempeä kuin pitkäkarvaisella serkullaan, eikä se ole yhtä riehakas kuin monet muut lyhytkarvaiset kissarodut. Kissaa ei juuri haittaa jäädä yksin kotiin, ja se pitää rauhallisesta elämästä.

Terveys

Eksoottisella lyhytkarvalla ja sen läheisellä sukulaisella persialaiskissalla esiintyy melko paljon terveysongelmia. Pään muoto on leveä ja kuono lyhyt, mikä saattaa aiheuttaa leuan epämuodostumia ja hammasongelmia sekä syömis- ja juomisvaikeuksia. Pienet sieraimet ja pehmeä, liian pitkä kitapurje voivat myös aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Kyynelkanavien ongelmien vuoksi silmät saattavat vuotaa ja kastella kissan kuonon aluetta jatkuvasti, mistä taas aiheutuu ihoärsytystä ja haavaumia. Litteä kuono lisää myös silmäsairauksien riskiä. Eksoottinen lyhytkarva saattaa myös kantaa geeniä, joka aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa (tunnetaan nimellä polykystinen munuaistauti, PKD) munaisiin kehittyvien kystien seurauksena. Sairautta esiintyi yli kolmasosalla kaikista persialaisista ja eksoottisista lyhytkarvoista vielä 1990-luvulla, jolloin tuli mahdollista --> mahdolliseksi selvittää, mitkä kissat kantavat sitä. Geenitestin ansiosta jalostajat voivat nyt toimia ongelman poistamiseksi. Pyydä jalostajaa aina esittämään PKD-todistus kissanpentusi jalostukseen käytetyistä kissoista.

Lisätietoja

Jos harkitset pentujen teettämistä eksoottisella lyhytkarvalla, kissa täytyy testata polykystisen munuaistaudin, PKD:n, varalta. Lisätietoa saat eläinlääkäriltä.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Ulkonäkö

Persialaiseen verrattuna turkki on helppo pitää hyvässä kunnossa, mutta myös eksoottisen lyhytkarvan turkki vaatii hoitoa. Säännöllinen turkinhoito estää irtokarvojen takkuuntumisen turkissa ja karvojen irtoamisen pitkin huonekaluja. Jos kissan silmät vuotavat helposti litteän kuonon takia, sen silmäkulmat ja kirsun sivut kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.