Japanin bobtail, lyhytkarvainen

Japanin bobtail, lyhytkarvainen

Japanin bobtaililla on sulavat linjat ja kauniisti kehittyneet lihakset. Sen pää on kauniin muotoinen, ja sillä on suuret, pystyt korvat ja suuret, selvästi vinossa olevat silmät. Kissan häntä on vain noin 5–8 cm pitkä suorana kannettuna. Kun kissa on rento, se pitää häntäänsä pystyssä. Hännän karvat ovat yleensä muuta vartaloa paksummat ja pidemmät ja ne osoittavat kaikkiin suuntiin, joten häntä muistuttaa pupun töpöhäntää. Japanin bobtail voi olla lyhyt- tai pitkäkarvainen. Turkki on pehmeä ja silkkinen ja värivaihtoehtoja on useita. Japanissa suositaan kolmiväristä, jossa on valkoista ja kahta muuta väriä. Puna-musta-valkoinen MI-KE on suosituin yhdistelmä, joka symbolisoi onnea. Yleensä tällaista väritystä esiintyy vain naaraskissoilla.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Keskitasoa

Historia

Häntä on Japanin bobtailin tunnusmerkki. Kun kissa on rento, häntä näyttää pupun töpöhännältä, mutta sen voi keriä auki noin 10-12 sentin pituuteen. Japanissa rodun alkuperän voi jäljittää 700-luvulle saakka, mutta Japanin ulkopuolella rotua alettiin tavata vasta 1960-luvulla, jolloin ensimmäinen lyhytkarvainen japanin bobtail vietiin Yhdysvaltoihin. Japanin bobtail on vakiinnuttanut suosionsa Yhdysvalloissa, jossa se on nykyään rekisteröity rotu ja suosittu näyttelykissa. Isossa-Britanniassa rodun edustajia ei ole paljon ja se on myös Suomessa erittäin harvinainen.

Alkuperämaa

Japani

Luonne

Japanin bobtail on ystävällinen ja älykäs kissarotu. Rodun sanotaan olevan luonteeltaan ystävällinen ja se tulee toimeen useimpien eläinten kanssa ja nauttii suuresti ihmisten seurasta. Jotkut oppivat temppuja ja kaipaavat viihdytystä ja virikkeitä. Rotu juttelee melko paljon.

Terveys

Yhdysvalloissa Japanin bobtail tunnetaan terveenä ja elinvoimaisena rotuna, jonka yksilöt elävät pitkälti yli kymmenvuotiaiksi. Euroopassa yksilöitä on liian vähän terveydentilan arvioimiseen. Rodun ei pitäisi kärsiä samankaltaisista ongelmista kuin jotkut hännättömät kissarodut, esimerkiksi manx, koska kyseessä on eri geenimutaatio. Aiheesta ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatavilla riittävästi tietoa.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Japanin bobtail -kissat eivät vaadi suurempia turkinhoitotoimia, sillä kissa pystyy itse pitämään turkkinsa hyvin kunnossa. Pitkäkarvaisen bobtailin turkki tarvitsee hieman enemmän hoitoa. Molemmat kuitenkin myös nauttivat huomiosta, kun niitä harjataan pehmeällä harjalla. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.