Korat

Korat

Korat-kissan turkki on lyhyt, kiiltävä, hieno ja vartalonmyötäinen. Kissasta on vain yksi värimuunnos, sininen, jonka karvan päässä on hopeanharmaata. Nenänpää, huulet ja anturat ovat tumman siniharmaat tai laventelin väriset. Korat muistuttaa ulkonäöltään venäjänsinistä, mutta sillä on yksinkertainen turkki, se on pyöreämpilinjainen ja sen silmät ovat kirkkaanvihreät, eivät smaragdinvihreät. Sydämenmuotoinen pää on sen tunnuspiirre, ja sillä on suuret korvat ja silmät sekä valpas ilme. Vartaloltaan kissa on vahva ja lihaksikas, ei siamilaisen pitkäraajainen eikä toisaalta tanakka kuin brittiläinen lyhytkarva.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Historia

Korat on saanut nimensä Thaimaan provinssin mukaan. Thaimaassa rotu tunnetaan nimellä si-sawat ja sen uskotaan tuovan omistajalleen hyvää onnea. Koratpariskunta oli ennen perinteinen lahja morsiamelle. Isossa-Britanniassa korat on saattanut osallistua kissanäyttelyyn jo 1800-luvulla sinisenä siamilaisena. Yhdysvalloissa rotu esiintyi ensimmäisen kerran 1950-luvulla, ja sieltä se saapui Isoon-Britanniaan vuonna 1972. Korat on yksi harvoista roduista, joista on vain yksi värimuunnos, koratin tapauksessa siniharmaa.

Alkuperämaa

Thaimaa

Muut nimet

Si-Sawat

Luonne

Koratin luonne on rauhallinen ja miellyttävä, ja se on erittäin älykäs ja leikkisä rotu. Ne ovat ihanteellisia lemmikkejä ja usein erittäin ihmisrakkaita.

Terveys

Korat on pitkäikäinen kissa, eivätkä 18- ja 19-vuotiaat yksilöt ole harvinaisuuksia. Korateilla esiintyy gangliosidoosia, perinnöllistä entsyymivajausta, joka vaikuttaa hermostoon aiheuttaen halvauksen. Tilaa voidaan testata ja omistajien tulee ennen pennun hankintaa varmistaa, että kasvattajan kissat on testattu, eivätkä kanna tätä perinnöllistä sairautta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Rodun lyhyt turkki ei kaipaa erityistä hoitoa, vaikka kissa yleensä nauttii harjaamisesta pehmeällä harjalla ja sen mukanaan tuomasta ihmisen antamasta huomiosta. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.