Maine Coon

Maine Coon

Maine coon on kissaroduista suurin, rakenteeltaan vahva ja lihaksikas, ja sillä on mahtavat jalat. Kuono on kulmikas ja kissalla on suuret korvat, jotka ovat pystyssä ja kaukana toisistaan. Kissan turkki on pitkä ja paksu ja siinä on pohjavillan päällä runsas, kiiltävä, vedenpitävä peitinkarva. Karva on lyhyempää kissan pään, niskan ja hartioiden kohdalla ja pidempää selässä, kyljissä ja hännässä pidempi. Vatsan ja takapuolen karva on muhkea ja pörröinen. Kissoilla on korvien tyvestä alkava kauluri, joka on uroksella paksumpi kuin naaraskissoilla Häntäkarvat ovat pitkät ja tuuheat. Korvissa on tupsut. Myös tassuissa on tupsut, jotka luovat lumikenkämäisen vaikutelman. Maine coon -rodussa esiintyy noin 30 väritystä. Silmät voivat olla vihreät, kullanväriset tai kupariset, valkoisilla yksilöillä myös siniset tai keskenään eri väriset.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Pitkä
  • Turkinhoito: Useammin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Historia

Maine coonit polveutuvat pitkäturkkisista kissoista, jotka saapuivat Yhdysvaltojen Mainen osavaltioon merimiesten mukana 1800-luvun puolivälissä. Kissat lisääntyivät paikallisten lyhytkarvaisten kissojen kanssa. Jälkeläisistä tuli kookkaita, vahvoja kissoja, joilla oli keskipitkä turkki ja harjamainen häntä, hieman kuin pesukarhulla, jolta se on myös saanut nimensä – Mainen pesukarhu (raccoon). Kissoille kehittyi paksu, tiivis turkki suojaamaan niitä Mainen ankaralta talvelta. Maine coonin kissoille pidettiin omia näyttelyitä jo 1860-luvulla, ja rodusta tuli erittäin suosittu lemmikki. Maine coon tuotiin Isoon-Britanniaan 1980-luvulla. Suomessa se on yksi suosituimmista kissaroduista.

Alkuperämaa

Yhdysvallat

Luonne

Maine coon -kissojen luonne hyväntahtoinen, leikkisä ja ystävällinen. Ne nauttivat ihmisen seurasta ja ovat mainioita lemmikkejä. Ne asettuvat usein kerälle mitä ihmeellisempiin paikkoihin, ehkäpä vaatimattomasta alkuperästään johtuen. Kissat nauttivat myös ulkoilmasta ja kaipaavat mahdollisuutta kiipeillä ja harjoittaa saalistusta. Maine coon -kissat tunnetaan viehättävästä kujertavasta ääntelystään.

Terveys

Maine coon -rodulla esiintyy keskimääräistä enemmän hypertorfinen kardiomyopatia -nimistä sydänsairautta. Ne kärsivät myös lonkkadysplasiasta. Kysy kasvattajalta molemmista näistä sairauksista ennen kuin hankit pennun.

Lisätietoja

Jos harkitset pentujen teettämistä maine coonilla, pyydä eläinlääkäriä neuvomaan tarvittavissa testeissä, jotta syntyvien kissanpentujen terveys voidaan turvata.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Ottaen huomioon kissan turkin pituuden, maine coon onnistuu melko hyvin sen hoidossa. Turkki vaatii silti säännöllistä hoitoa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.