Manx

Manx

Manxkissa muistuttaa brittiläistä lyhytkarvaa, jos ei ota lukuun itsestään selvää poikkeusta, eli puuttuvaa häntää. Kissan vartalo on pienikokoinen ja vankka, sillä on leveä rinta ja lyhyt selkä. Takapuoli on muodoltaan pyöreä ja sen tulisi olla hartialinjaa korkeammalla. Jalat ovat lyhyet ja voimakkaat, ja takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät. Näyttelykissoilla ei saa olla lainkaan häntää, mutta jalostuksessa ja kotikissoilla esiintyy myös töpöhäntiä. Manxkissan turkissa on kaksi kerrosta, lyhyt, paksu aluskarva ja hieman pidempi peitinkarva. Kaikki väri- ja kuvioyhdistelmät ovat sallittuja pois lukien siamilaiskissan naamio.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Alkuperä

Hännätön manxkissa on Mansaarella satoja vuosia tunnettu rotu, jonka tarkasta alkuperästä kerrotaan lukuisia tarinoita. Väitetään jopa, että Nooa laittoi aikanaan arkin oven kiinni niin äkkiä, että kissan häntä katkesi. Toisen tarinan mukaan hännättömät kissat päätyivät Mansaarelle uimalla turvaan vuonna 1588 haaksirikkoutuneista Espanjan armadan kaljuunoista. Todennäköisesti hännättömyys johtuu kuitenkin geenimutaatiosta, jonka taustalla on luultavasti brittiläisten lyhytkarvojen populaation pieni koko ja sisäsiittoisuus Mansaarilla. Hännättömällä manxilla on vain pieni aukko hännän paikalla, mutta toisinaan syntyy myös kissoja, joilla on jäänne hännästä. Tällaisia ovat häntäluun jäänne, töpöhäntä tai puolipitkä häntä.

Alkuperämaa

Iso-Britannia (Mansaari)

Luonne

Manx on rotuna hyväluontoinen ja ihmisrakas. Ne rakastavat rapsutuksia ja sopivat hyvin perhe-elämään.

Terveys

Joidenkin kissojen peräaukko voi olla tavallista ahtaampi, mikä voi aiheuttaa ulostamisvaikeuksia.

Lisätietoja

Jos harkitset pentujen teettämistä manxilla, kysy neuvoa eläinlääkäriltä pentujen turhan kärsimyksen ja epämuodostumien välttämiseksi.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Manxin turkki ei tarvitse suurempaa hoitoa ja kissa hoitaakin turkkinsa pääosin itse. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.