Ocicat

Ocicat

Ocicat on keski- tai suurikokoinen kissa, jolla on selkeästi täplikäs turkki. Sillä on syvä, leveä rintakehä ja vahvat, lihaksikkaat jalat. Kiilanmuotoinen pää on leuan alueelta kulmikas. Kissan suuret, kaukana toisistaan olevat ja tupsupäiset korvat antavat sille villin yleisilmeen. Ocicatin turkki on lyhyt ja sileä ja tuntuu satiininpehmeältä. Täplät muodostavat selkeitä kuvioita kissan kyljissä, hartioilla ja takaruumiissa ja jatkuvat jalkoihin ja vatsaan. Otsassa on erottuva M-kuvio. Hännässä vuorottelevat täplät ja tummemmat renkaat ja hännänpää on tumma. Ocicatia on useita värejä.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Keskitasoa

Historia

Ocicat on suhteellisen nuori kissarotu, joka on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 1960-luvulla suoritetuista risteytyskokeiluista. Jalostuksessa yritettiin saada aikaan siamilaiskissa abessinialaisen täplillä, mutta lopputuloksena olikin kissanpentu, jolla oli uskomaton kultatäpläinen, pohjaväriltään norsunluunvalkoinen turkki. Se näytti villiltä oselotilta, mistä se sai myös nimensä. Risteytykseen lisättiin amerikkalaisia lyhytkarvoja, jotka lisäsivät sekoitukseen kauniit hopean sävyt ja vahvan, lihaksikkaan vartalon ja luuston. Isoon-Britanniaan ensimmäiset ocicatit saapuivat vuonna 1988.

Alkuperämaa

Yhdysvallat

Muut nimet

Oci

Luonne

Vaikka ocicat on jalostettu muistuttamaan ulkonäöltään villikissaa, sen luonne ei vastaa ulkonäköä. Rotu on älykäs ja leikkisä, utelias ja ystävällinen ja se voi vaatia runsaasti huomiota. Kaikkien aktiivisten kissarotujen tavoin ne nauttivat seurasta ja ovat erittäin tyytyväisiä seurakissoina. Jos omistajat ovat kuitenkin koko päivän poissa kotoa, kannattaa harkita kahden kissan hankkimista, sillä ne voivat pitää seuraa toisilleen.

Terveys

Ocicat-rodun ei ole raportoitu kantavan perinnöllisiä sairauksia.

Lisätietoja

Ocicatin vartalonmyötäinen turkki ei tarvitse erityisen paljon hoitoa. Vuosittaiset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.