Itämainen Pitkäkarva

Itämainen Pitkäkarva

Itämaisen pitkäkarvan vartalo on pitkä, hoikka ja elegantti, ja se muistuttaa siamilaiskissaa: sillä on kolmionmuotoinen, kiilamainen pää ja korvat. Kissalla on pitkä ja silkkinen turkki, mutta toisin kuin esimerkiksi persialaisella, itämaisella pitkäkarvalla ei ole pohjavillaa. Turkki on siis vartalonmyötäinen ja virallisen luokituksen mukaan rotu on puolipitkäkarvainen. Häntä muodostaa upean puuhkan. Turkin värejä ei ole rajattu ja niihin kuuluvat yksiväristen lisäksi myös savuvärit, tipped-kuviot (karva kärjestä tummempi) ja raidalliset tabbyt. Kaikilla itämaisilla pitkäkarvoilla on mantelinmuotoiset, vihreät silmät, lukuun ottamatta valkoisia kissoja, joiden silmät voivat olla siniset, vihreät tai keskenään eri väriset.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Pitkä
  • Turkinhoito: Useammin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Äänekäs

Historia

Ensimmäiset itämaisen pitkäkarvan yksilöt tuotiin Länsi-Eurooppaan Turkin Ankarasta 1800-luvulla. Rotu kuitenkin katosi, kun muhkeampiturkkinen persialainen saapui 1900-luvun alussa. Moderni itämainen pitkäkarva on genetiikaltaan jalostajien uudelleen luoma rotu, joka perustuu abessinialaisten (pitkäkarvainen geeni) ja siamilaisten (vartalotyyppi) risteyttämiseen. Heti ensimmäisistä kissoista vietiin muutama yksilö Yhdysvaltoihin, jossa niiden jalostusta jatkettiin, ja lopputuloksena syntynyt rotu tunnetaan turkkilaisena angorakissana. Itämainen pitkäkarva tunnettiin aiemmin Englannissa angorakissana. Rotu sai kuitenkin uuden englanninkielisen nimen vuonna 2002, jotta vältettäisiin sekaannukset turkkilaiseen angoraan. Euroopassa yksivärinen itämainen lyhytkarva on tunnettu myös nimellä javaneesi, jota on käytetty aiemmin yleisesti myös Suomessa.

Alkuperämaa

Englanti

Muut nimet

Javaneesi, Angora

Luonne

Rodun edustajat ovat kaikkien itämaisten kissojen tavoin vilkkaita ja seurallisia. Rotu ”rakastaa kaikkea” ja haluaa aina olla tapahtumien keskipisteessä. Itämaiset pitkäkarvat ovat erittäin puheliaita, ne kyllästyvät nopeasti ja tarvitsevat paljon huomiota, hauskanpitoa ja tekemistä. Kissat kaipaavat seuraa, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos olet paljon poissa kotoa: kaksi pentua voi pitää seuraa toisilleen.

Terveys

Vaikka useimmat itämaiset pitkäkarvat elävät pitkän ja terveen elämän, itämaisiin kissoihin liittyy useita terveysongelmia. Samat ongelmat vaivaavat sen lähisukulaista siamilaista.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Kissan turkki on pitkä ja silkkinen, mutta pohjavillan puuttuessa itämaisen pitkäkarvan turkinhoito ei ole yhtä työlästä kuin esimerkiksi pitkäkarvaisen persialaiskissan. Irtokarvojen poistaminen säännöllisesti harjaamalla on kuitenkin hyvä idea ja auttaa pitämään kissan turkin huippukunnossa. Muiden kissojen tavoin myös itämainen pitkäkarva tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.