Itämainen Lyhytkarva

Itämainen Lyhytkarva

Itämaiset kissat ovat keskikokoisia, mutta tuntuvat ulkonäköään painavammilta. Pitkä ja hoikka vartalo muistuttaa siamilaista, häntä on pitkä ja piiskamainen, jalat hoikat. Pää on kiilamainen ja kolmionmuotinen, profiili suoralinjainen ja korvat kaukana toisistaan. Itämaisen kissan turkki on erittäin lyhyt ja vartalonmyötäinen. Turkki on pehmeä ja kiiltävä. Itämaisella lyhytkarvalla esiintyy useita värejä ja kuvioita.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Äänekäs

Historia

Itämainen lyhytkarva on oikeastaan siamilaiskissa, jolla on eri värinen turkki ja vihreät silmät (paitsi kokovalkoisella, jonka silmät ovat siniset). Muodoltaan ja luonteeltaan se vastaa täysin siamilaista. Rotu syntyi, kun siamilaiskissoja risteytettiin muiden rotujen kanssa erilaisten väriyhdistelmien saamiseksi. Musta ”siamilainen” oli tunnettu jo jonkin aikaa, mutta vasta 1950-luvulla alettiin toden teolla jalostamaan eri värejä, ja musta muunnos tunnetaan nykyään mustana itämaisena lyhytkarvana. Seuraava kehitetty muunnos oli havana, joka on suklaanruskea muunnos siamilaiskissasta. Sitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa yhdysvaltalaiseen havana brown -rotuun. Valikoivalla jalostuksella on sittemmin saatu aikaan useita väri- ja kuvioyhdistelmiä.

Alkuperämaa

Yhdysvallat/Iso-Britannia

Luonne

Siamilaisen tavoin itämaiset kissat ovat älykkäitä ja uteliaita, eikä niiden läsnäolo jää huomaamatta. Ne juttelevat mielellään ihmistensä kanssa ja odottavat myös saavansa vastauksen! Ne haluavat olla perheenjäseniä ja nauttivat erilaisista leikeistä, kuten pallon (tai paperitollon) noutamisesta. Itämaiset kissat kaipaavat viihdytystä eivätkä pidä yksinolosta, joten jos olet poissa kotoa koko päivän, kannattaa hankkia toinen kissa itämaisen kaveriksi.

Terveys

Itämaiset kissat elävät pitkälti yli kymmenvuotiaiksi. Vaikka useimmat itämaiset lyhytkarvat elävät pitkän ja terveen elämän, on itämaisiin kissoihin liitetty useita terveysongelmia. Samat ongelmat vaivaavat sen lähisukulaista siamilaista.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Itämaisen kissan lyhyt ja kiiltävä turkki ei kaipaa juurikaan hoitoa, mutta kissa nauttii turkinhoitoon kuuluvasta huomiosta. Vuosittaiset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.