Pitkäturkkinen Persialainen

Pitkäturkkinen Persialainen

Pitkäturkkinen persialainen on keskikokoinen, vanttera kissalaji, jolla on vartaloon nähden erittäin kookas pää. Sen pää on pyöreä ja leveä ja pienet korvat ovat kaukana toisistaan, ja kissan kuono on lyhyt ja litteä. Kissalla on suuret, pyöreät ja kirkkaanväriset silmät. Sen jalat ovat lyhyet, paksut ja vahvat, ja niissä on suuret, pyöreät tassut ja varpaissa tupsut. Häntä on lyhyt ja puuhkamainen. Kissan turkki on pitkä, paksu ja upean pehmeä, ja sillä on tiheä, pehmeä pohjavilla. Persialaiskissasta on lukuisia väri- ja kuviomuunnoksia.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Pitkä
  • Turkinhoito: Päivittäin
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Vähäinen
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Historia

Ensimmäiset merkinnät persialaiskissojen esi-isien saapumisesta Eurooppaan ovat 1600-luvulta, jolloin Persiasta saapui kissoja Italiaan ja Turkin Ankarasta taas Ranskaan. Persiasta saapuneiden kissojen turkki oli harmaa, kun taas Ankarasta (Angora) tulleet olivat valkoisia. Näiden pitkäkarvaisten kissojen jälkeläiset saapuivat Britanniaan 1800-luvulla. Ensimmäiset persialaiset erosivat melko lailla tämän päivän näyttelyvoittajista: niiden kuono oli pidempi, korvat suuremmat ja jalat pidemmät. Vuosien kuluessa valikoiva jalostus on tehnyt rakenteesta vantteran ja kuonosta litteän, ja juuri näistä piirteistä kissa nykyään tunnetaan. Turkki on pitkä ja siihen kuuluu erittäin paksu pohjavilla, mikä tarkoittaa merkittävää sitoutumista turkinhoitoon, sillä kissa ei pysty pitämään turkkia takuttomana omatoimisesti.

Alkuperämaa

Turkki ja Persia

Luonne

Pitkäturkkiset persialaiset ovat rauhallisia ja hellyydenkipeitä kissoja. Ne ovat kilttejä ja vähemmän aktiivisia kuin jotkut lyhytkarvaiset kissarodut. Yleisesti ottaen niitä ei haittaa elää itsekseen ja ne ovat yleensä tyytyväisiä ainoana kissana. Ne voivat tyytyväisenä istua paikallaan näyttämässä kauniilta.

Terveys

Pitkäturkkiset persialaiset elävät noin 10-12 vuotta, ja rodulla on kirjattu useita terveysongelmia. Pään muoto on leveä ja kuono lyhyt, mikä saattaa aiheuttaa leuan epämuodostumia ja hammasongelmia sekä syömis- ja juomisvaikeuksia. Pienet sieraimet ja liian pitkä kitapurje voivat myös aiheuttaa huomattavia hengitysvaikeuksia. Kyynelkanavien ongelmien vuoksi silmät saattavat vuotaa ja kastella kissan kuonon aluetta jatkuvasti, mistä taas aiheutuu ihoärsytystä ja haavaumia. Litteä kuono lisää myös silmäsairauksien riskiä. Persialainen saattaa myös kantaa geeniä, joka aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa (tunnetaan nimellä polykystinen munuaistauti, PKD) munaisiin kehittyvien kystien seurauksena. Sairautta esiintyi yli kolmasosalla kaikista persialaisista ja eksoottisista lyhytkarvoista vielä 1990-luvulla, jolloin tuli mahdollista selvittää, mitkä kissat kantavat sitä. Geenitestin ansiosta jalostajat voivat nyt toimia ongelman poistamiseksi. Pyydä jalostajaa aina esittämään PKD-todistus kissanpentusi jalostukseen käytetyistä kissoista. Persialaisilla saattaa esiintyä tavallista enemmän myös hypertorfista kardiomyopaitaa (sydämen seinien paksuuntuma). Muiden pitkäkarvaisten kissojen tavoin persialaiset ovat alttiita sienten aiheuttamille infektioille, kuten silsalle.

Lisätietoja

Jos harkitset pentujen teettämistä persialaiskissallasi, kissa täytyy testata polykystisen munuaistaudin, PKD:n, varalta. Lisätietoa saat eläinlääkäriltä.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Pitkäturkkinen persialainen on rotu, joka vaatii päivittäistä turkinhoitoa, jotta sen pitkä ja paksu turkki pysyy siistinä ja takuttomana. Jos turkki takkuuntuu, se voidaan joutua ajelemaan kokonaan ja kasvattamaan uudelleen. Myös kissan silmiä ja takapuolta tulee pitää silmällä. Ne tulee puhdistaa päivittäin värjääntymien ehkäisemiseksi. Persialaiskissan silmät vuotavat helposti ja silmäkulmat ja kirsun sivut kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Kissan takapuoleen ja hännän alle saattaa tarttua ulostetta, joten alueen puhtaudesta tulee huolehtia erittäin tarkasti. Niin voidaan välttyä värjäytymiltä epämukavilta paakuilta. Säännöllinen turkinhoito on tarpeen myös irtokarvojen poistamiseksi, jotta kissa ei niele niitä: persialaiset kärsivät toisinaan karvapalloista. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.