Ragdoll

Ragdoll

Ragdoll on suurikokoinen, voimakas ja näyttävä eläin, jonka turkissa on selvästi erottuvat kuviot. Rotu on kuitenkin erittäin rento ja rauhallinen ja vaikutelma on räsynukkemaisen löysä. Kissan pää on leveä ja päältä tasainen ja korvat ovat kaukana toisistaan. Sen suuret siniset silmät ovat syvällä päässä. Vartalo on pitkä ja lihaksikas, ja kissalla on leveä rinta, lyhyt niska ja vantterat jalat. Kissan tassut ovat suuret, pyöreät ja tupsulliset ja sen häntä on pitkä ja puuhkamainen. Ragdollin turkki on sileä ja pituudeltaan keskipitkä tai pitkä. Aikuisilta kissoilta vaaditaan kauluri ja villahousut. Rodulla esiintyy kolmea erilaista kuviointia, ja niistä jokaisesta neljää eri väritystä. Lisäksi on olemassa mitted-kuvioituja ragdolleja, joilla on enemmän valkoisia merkkejä.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Pitkä
  • Turkinhoito: Kerran päivässä
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Vähäinen
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Historia

Ensimmäiset ragdollpennut syntyivät Kaliforniassa 1960-luvulla. Ne olivat luultavasti valkoisen, persialaisen emon ja pyhän birman tai jonkin birman tyyppisen kollin jälkeläisiä. Kun kissan nostaa ylös, se muuttuu aivan rennoksi ja veltoksi. Tästä kissa on saanut myös räsynukkea tarkoittavan nimensä. Joskus tämän ominaisuuden sanotaan johtuvan siitä, että emo joutui onnettomuuteen ollessaan tiineenä. Geneettisesti on kuitenkin mahdotonta, että pennut perisivät loukkaantumisesta johtuvan piirteen.

Alkuperämaa

Yhdysvallat

Luonne

Ragdoll voi hyvinkin olla rennoin kotikissarotu. Ne ovat perustyytyväisiä ja vaatimattomia kissoja, jotka tulevat toimeen joka tilanteessa. Luonteeltaan ne ovat erittäin hyväsydämisiä ja rentoja, ja lemmikkeinä ne ovat erittäin uskollisia ja omistautuneita. Vanhan kansan mukaan rodun kissat eivät tunne kipua, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa! Rennon olemuksen taustalla on erittäin luottavainen luonne, ei tuntoaistin puuttuminen.

Terveys

Ragdolleihin on yhdistetty perinnöllinen sydänsairaus (hypertorfinen kardiomyopatia), joka saattaa johtaa sydänvaivoihin jo nuorena. Kysy kasvattajalta asiasta, jos harkitsen rodun hankintaa.

Lisätietoja

Jos suunnittelet pentujen teettämistä ragdollilla, pyydä eläinlääkäriltä neuvoja koskien kissan tutkimista sydäntautien varalta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Ragdoll-kissan upeaa turkkia täytyy hoitaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Kaikkien kissojen tavoin myös ragdollin turkinhoito tulee aloittaa pentuna, jotta kissa tottuu käsittelyyn ja oppii nauttimaan sen mukanaan tuomasta huomiosta. Päivittäinen turkinhoito auttaa välttämään takkujen syntymistä. Silloin ei myöskään tarvitse taistella kissan kanssa hoitamattoman turkin takkujen ja sotkujen selvittämisestä. Vuosittaiset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.