Venäjänsininen

Venäjänsininen

Venäjänsininen on kooltaan keskikokoinen tai suuri kissa, jolla on elegantti, aistikas vartalo ja pitkät, hoikat jalat. Kissan kävely muistuttaa varpaisillaan askeltamista. Kissan pää on kiilanmuotoinen ja sillä on selkeät viiksityynyt ja suuret korvat. Upeat, vihreät silmät ovat mantelinmuotoiset ja sijaitsevat kaukana toisistaan. Kaksinkertaisessa turkissa on erittäin tiivis alusvilla ja turkki on hieno, lyhyt ja pehmeä. Venäjänsinisen turkki on rodun erikoispiirre ja se tuntuu aivan erilaiselta kuin millään muulla rodulla. Vaikka kissan nimi on venäjänsininen, toisinaan esiintyy myös mustia ja valkoisia yksilöitä. Sininen on suosituin väri, ja turkki on siinä selkeän ja tasainen hopeahohtoisen sininen.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Historia

Venäjänsininen tunnettiin aiemmin nimellä arkangelinkissa, sillä sen uskotaan saapuneen Eurooppaan laivalla venäläisestä Arkangelin satamakaupungista. Se on tunnettu Yhdysvalloissa myös espanjan- ja maltankissana, ja jälkimmäinen nimi oli käytössä vuosisadan alkupuolelle asti. Rodun yhteyksistä Venäjään on kuitenkin vahva näyttö. Skandinaviassa on paljon kissoja, joilla on samankaltainen väritys, ja rodun tiivis turkki kertoo sopeutumisesta pohjoisen kylmiin oloihin. Sininen on rodun yleisin väri, mutta myös mustia ja valkoisia yksilöitä esiintyy. Värit syntyivät toisen maailmansodan aikana, kun jäljellä olevia venäjänsinisten yksilöitä risteytettiin sinisten brittiläisten ja siamilaisten kanssa kissakannan ylläpitämiseksi.

Alkuperämaa

Venäjä

Luonne

Venäjänsiniset ovat hiljaisia ja herkkiä, toisinaan jopa ujoja ja varautuneita. Niiden sanotaan myös olevan äärimmäisen uskollisia, kun ne ovat ottaneet ihmisen omakseen. Kissat saattavat suhtautua ulkopuolisiin varauksella ja ystävyyssuhteen luominen ihmisiin saattaa viedä aikaa. Sopeuduttuaan rakastavaan ympäristöön kissat leikkivät mielellään ja pitävät leluista. Erityisesti ne nauttivat hyppimisestä, kiipeämisestä ja juoksentelusta ja ovat erittäin ketteriä ja nopeajalkaisia.

Terveys

Venäjänsininen on melko terve rotu.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Kuten useimmat lyhytkarvaiset rodut, venäjänsiniset eivät kaipaa juurikaan turkinhoitoa pitääkseen turkkinsa kunnossa. Koska ne rakastavat huomiota, pehmeällä harjalla harjaaminen on varmasti kissan mieleen. Vuosittaiset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.