Selkirk Rex

Selkirk Rex

Keskikokoinen tai suuri kissa on raskasluinen, joten kissa on yllättävän painava ja sen yleisilme on voimakas. Se on vankkarakenteinen, lyhytkuonoinen ja pyöreäpäinen. Selkirk rexillä voi olla lyhyt tai pitkä turkki. Selkirk rexin turkissa on kolmenlaista karvaa: alus-, harjas- ja peitinkarvaa, ja turkki on kauttaaltaan kihara ja pehmeä. Turkin kiharuus vaihtelee iän, sukupuolen, ilmaston ja vuodenajan mukaan. Pitkäkarvaisen selkirk rexin muhkean hännän kiharat karvat sojottavat ylöspäin. Kaulurin pidemmät karvat reunustavat kissan päätä. Kaikki värit ja kuviot ovat rodulla sallittuja.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Historia

Selkirk rex (pitkäkarvainen) on saanut nimensä Wyomingissa, Yhdysvalloissa sijaitsevien Selkirk-vuorten mukaan. Rodun ensimmäinen pentu syntyi tällä alueella eläinten löytökodissa vuonna 1987. Pennulla oli epätavallisen kihara turkki. Tämän kissan ja sen jälkeläisten kanssa aloitettiin kokeellinen risteytys, minkä kuluessa havaittiin, että kiharan turkin aiheuttama geeni oli dominoiva: noin puolella kaikista pennuista oli kihara turkki. Muissa rexkissoissa piirre on väistyvä. Selkirk rex on Yhdysvalloissa ja Kanadassa erittäin suosittu kissarotu, joka on saanut lempinimen ”lammaskissa” paksun ja näyttävän kiharaisen turkkinsa ansiosta.

Alkuperämaa

Yhdysvallat

Muut nimet

Lammaskissa

Luonne

Selkirk rexin luonne on vilkas ja aktiivinen, miellyttävä ja rakastettava. Rotu on rauhallinen ja voi istua tyytyväisenä sylissä ja rakastaa hellyydenosoituksia. Se nauttii myös leikkimisestä ja on mahtava koko perheen lemmikki.

Terveys

Selkirk rexit elävät pitkälti yli kymmenvuotiaaksi. Jotkut yksilöt kärsivät karvanlähdöstä. Rodun jalostuksessa on käytetty persialaiskissoja, joten rotu testataan persialaisilla esiintyvän polykystisen munuaistaudin, PKD:n, varalta. Muiden kissojen tavoin myös selkirk rexit tarvitsevat säännölliset rokotukset ja loishäädöt sekä eläinlääkärikäynnit pysyäkseen terveinä.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisen selkirkin turkki vaatii päivittäistä hoitoa ja hellää harjausta, jolla selvitetään turkin takut ja sotkut. Tämä onnistuu helposti harvapiikkisellä kammalla. Lyhytkarvaiset yksilöt eivät tarvitse yhtä ahkeraa turkinhoitoa. Jos turkkia hoidetaan liikaa, molempien muunnosten turkit kiharat saattavat litistyä.