Singapura

Singapura

Singapura näyttää pieneltä abessinialaiselta. Sillä on pyöreä pää, nenävarressa erottuva painauma ja lyhyt, leveä kuono. Suuret korvat ovat pyöristyneet. Suuret, mantelinmuotoiset silmät ovat hieman vinossa ja kissa pitää niitä aivan auki. Kissa on pienikokoinen, mutta rakenteeltaan vanttera ja lihaksikas. Häntä on solakka ja päästä tylppä. Turkki on lyhyt ja pehmeä, ja jokaisessa karvassa on musta, ruskea tai vaalea raita. Selässä, hännässä ja jaloissa karva on tummempaa. Rinta ja vatsa ovat väriltään vaaleaa norsunluunvalkoista sävyä. Silmien sallitut värit ovat pähkinänruskea, vihreä tai keltainen ja niissä on mustat rajaukset.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Keskitasoa

Historia

Singapura on alun perin kotoisin Singaporesta ja sen nimi tarkoittaa leijonan kaupunkia, joka on saaren malaijinkielinen nimi. Se tunnetaan myös viemärikissana, koska rotu tapasi nukkua viemäreissä ja elää sadevesiviemäreissä. Singapura on maailman pienin kissarotu, ja sen pienen koon sanotaan johtuvan sen menneisyydestä viemärikissana. Rodun uskotaan olevan noin 300 vuotta vanha ja se syntyi, kun paikalliset villikissat risteytyivät kaikkialta laivakissojen kanssa, joita saapui Singaporeen laivojen mukana kaikkialta maailmasta. Viranomaiset pitivät niitä tuholaisina ja kantaa vähennettiin säännöllisesti. Vuonna 1974 puhdistus suoritettiin niin tehokkaasti, että jäljelle jäi vain kolme singapuraa, jotka siirrettiin Yhdysvaltoihin. Myös vuonna 1980 löydetty yksilö seurasi perässä. Näistä neljästä kissasta luotiin nykyään tunnustettu kissarotu. Ensimmäinen singapura tuotiin Isoon-Britanniaan vuonna 1989 ja niiden suosio kasvaa koko ajan. Suomessa kasvatustyö on vasta alkuvaiheessa.

Alkuperämaa

Singapore

Luonne

Singapura on erittäin hellyydenkipeä ja ystävällinen kissa, mutta muista itämaisista kissoista poiketen se on ääneltään hiljainen ja varautuneempi. Singapurat rakastavat ihmisten seuraa ja ne voivat tyytyväisenä istuskella omistajan polvella tai olkapäällä, ja ne nauttivat myös lämmöstä. Myös korkeat paikat ovat niiden mieleen ja ne hakeutuvat usein hyvälle tarkkailupaikalle esimerkiksi kirjahyllyn tai vaatekaapin päälle. Singapura on aktiivinen ja vilkas kissa, joka on aina valmis leikkiin. Ne ovat nopeita oppimaan ja ovat uteliaita ja leikkisiä.

Terveys

Rotua koskevia ongelmia ei tällä hetkellä ole tiedossa. Muiden kissojen tavoin myös singapura tarvitsee säännölliset rokotukset, joilla ehkäistään sairauksia, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Singapuralla on lyhyt, vartalonmyötäinen turkki, joka ei tarvitse kovinkaan paljon hoitoa. Ne nauttivat kuitenkin harjaamisesta pehmeällä harjalla ja turkinhoitoon liittyvästä huomiosta.