Sfinx

Sfinx

Sfinxin silmiinpistävin piirre on sen turkittomuus. Kissa ei kuitenkaan ole täysin karvaton, vaan sillä on hieno, untuvainen karvapeite, joka on kuin persikkaiho. Rodun kissoilla ei ole myöskään viiksiä tai silmäripsiä. Pää on samanlainen kuin devon rexillä. Sitruunanmuotoiset silmät ovat syvällä päässä. Hienorakenteinen vartalo on kuitenkin lihaksikas ja rintakehä on tynnyrimäinen. Jalat ovat pitkät ja hoikat, ja tynnyrimäinen rinta tekee olemuksesta länkisäärisen. Häntä on pitkä ja kapeneva ja tuntuu kovalta. Kissa tuntuu lämpimältä ja pehmeältä, se on kuin ”samettipintainen kuumavesipullo”. Osassa päätä, vartaloa ja jalkoja ihossa on ihopoimuja, mutta muuten sen tulee olla sileä. Sfinxin ihon pigmentti on selvästi näkyvissä. Kaikki kuviot ja värit ihossa ovat sallittuja.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Hiljainen

Historia

Karvattomia kissoja on tunnettu jo lukuisten sukupolvien ajan, muun muassa atsteekkien on kerrottu pitävän karvattomia kissoja lemmikkinään. Sfinx on ensimmäinen karvaton kissarotu, joka on jalostettu nimenomaisesti tämän ominaisuuden vuoksi. Jalostus alkoi vuonna 1966 Ontariossa, Kanadassa, kun lemmikkikissa synnytti karvattoman urospennun. Useimmat nykyään syntyvät sfinxit polveutuvat kuitenkin kolmesta Torontossa vuonna 1978 syntyneestä kissanpennusta.

Alkuperämaa

Kanada

Muut nimet

Kanadan sfinx

Luonne

Sfinx on seurallinen, leikkisä, ihmisrakas ja huomionkipeä kissa. Kissa tulee usein tervehtimään omistajaa tämän tullessa kotiin, ja ne ovat usein kovia puhumaan. Sfinxit ovat erittäin älykkäitä, leikkisiä ja huomionkipeitä. Ne ovat myös mestarillisia kehrääjiä. Ne nukkuvat mielellään peiton alla omistajan vieressä. Sfinxien ruumiinlämpö on asteen tai kaksi tavallisen kissan keskiarvoa korkeampi, ja niillä on loppumaton ruokahalu, jolla ne korvaavat kovaa lämmönkulutusta. Kissalla ei ole juuri suojaa keliolosuhteita vastaan, joten ne eivät voi ulkoilla kylmässä, eivät istu mielellään kylmillä alustoilla ja arvostavat keskuslämmitystä! Jos kissa ulkoilee auringonpaisteessa, se saattaa tarvita suojaksi aurinkovoidetta.

Terveys

Iho-ongelmat ovat rodulle tyypillisiä, muun muassa erilaiset ihottumat ja sieni-infektiot. Sfinxiä täytyy suojata huolella auringonpolttamilta. Muiden kissojen tavoin myös sfinxit tarvitsevat säännölliset rokotukset, joilla ehkäistään sairauksia, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Lisätietoja

Karvattomuudestaan huolimatta sfinx voi aiheuttaa allergiaoireita. Kissa-allergian aiheuttavat yleensä kissan syljessä esiintyvät allergeenit.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Omistajan tulee huolehtia, että sfinxin iho pysyy varmasti puhtaana ja pehmeänä. Iho täytyy kylvettää tai pyyhkiä pesusienellä joka viikko sen tuottaman öljyisen eritteen poistamiseksi. Erite tulee puhdistaa säännöllisesti myös ulkokorvasta korvatulehdusten ehkäisemiseksi.