Turkish Van

Turkkilainen van

Turkkilainen van on kookas, lihaksikas ja elegantti rotu, jolla on valkoinen vartalo ja värilliset osiot päässä ja hännässä. Kissan yleisilme on tasapainoinen ja voimakas. Suuret korvat sijaitsevat korkealla päässä ja silmät ovat suuret, soikeat ja ilmeikkäät. Turkkilaisen vanin turkki on pitkä, pehmeä ja silkkinen, eikä sillä ole alusvillaa. Tassuissa on tupsut ja häntä on pitkä ja erittäin tuuhea. Turkkilaisen vanin vartalo on yleensä kirkkaanvalkoinen ja sen pään päällä on värilliset merkit. Pään väriläiskiä erottaa valkoinen raita. Toisinaan vartalossa on pieniä, peukalonpään kokoisia väriläiskiä. Silmien väri voi olla meripihka tai sininen tai ne voivat olla keskenään eri väriset.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Pitkä
  • Turkinhoito: Kerran päivässä
cat-silhouette
  • Aktiivisuus: Keskitaso
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Keskitasoa

Historia

Turkkilaisen vanin uskomattomin ominaisuus on sen rakkaus vettä kohtaan. Se ei ainoastaan pidä vedestä, vaan nauttii myös uimisesta. Rotu on alun perin kotoisin Turkista, Vanjärveä ympäröivältä alueelta, ja se on ollut lemmikkikissana satojen vuosien ajan. Turkissa lomalla ollut pariskunta toi kissapariskunnan mukanaan kotiin Britanniaan 1950-luvulla ja aloitti väritykseltään omaleimaisen kissarodun kasvattamisen kotimaassaan.

Alkuperämaa

Turkki

Luonne

Rodulle tyypillisiä sairauksia ei ole tiedossa. Muiden kissojen tavoin myös turkkilaiset vanit tarvitsevat säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Terveys

Rodulle tyypillisiä sairauksia ei ole tiedossa. Muiden kissojen tavoin myös turkkilaiset vanit tarvitsevat säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravintoon liittyen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Turkkilaiset vanit tarvitsevat säännöllistä turkinhoitoa, jotta niiden kaunis, silkkinen turkki pysyy takuttomana. Turkkia kannattaa hoitaa päivittäin, jotta se ei pääse takkuuntumaan tai muutu epäsiistiksi. Jos kissan totuttaa kampaan ja harjaan jo pentuna, se tottuu sen käyttöön pian ja monilta ongelmilta vältytään.