Hamiltoninajokoira

Hamiltoninajokoira

Griffon bruxellois -koirarotua on kaksi eri tyyppiä: karkea- ja sileäkarvainen. Griffonin näkyvin piirre on sen mopsimainen ilme. Kuono on lyhyt ja alaleuka ylöspäin kaartuva. Koiran suuret, ulkonevat silmät ja leuan alapurenta ovat myös mopsia muistuttavia piirteitä. Ne ovat saaneet jotkut myös vertaamaan griffonin kuonoa apinan kasvoihin. Koiran värejä ovat punainen, musta tai musta-parkinruskea. Täysikasvuisten säkäkorkeus on 18-20 cm ja paino 2-5 kg.

Hamiltoninajokoira
  • Kokoluokka: Keskikokoinen
  • Sietää muita lemmikkejä: Kohtuullisen hyvin
Hamiltoninajokoira
  • Karvanlähtö: Vähäistä
  • Sopii allergikoille: Ei
  • Haukkuherkkyys: Äänekäs
  • Kennelliiton roturyhmä: Ajavat ja jäljestävät koirat
Hamiltoninajokoira
  • Sietää muita lemmikkejä: Kohtuullisen hyvin
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Keskiverto

Yleistä

Hamiltoninajokoira on ilmeeltään älykäs, voimakas, keskikokoinen tai suuri ajokoira, joka on korkeuttaan pidempi. Koiralla on lyhyt, vartalonmyötäinen kolmivärinen turkki (musta-parkinruskea-valkoinen). Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 53-61 cm ja nartun 49-57 cm. Ne painavat noin 23–27 kg.

Historia

Hamiltoninajokoira on yksi kotimaansa Ruotsin suosituimmista koiraroduista. Kreivi Adolf Hamilton, yksi Ruotsin kennelliiton perustajista, kehitti rodun 1800-luvun lopulla, ja hänen mukaansa rotu sai myös nimensä. Risteytyksessä on englanninkettukoiraa, harrieria ja useita saksalaisia ajokoirarotuja (muun muassa holsteininajokoiraa, pitkäjalkaista kuurinmaanajokoiraa ja heidebrackea). Hamiltoninajokoira ei aja laumassa, kuten monet muut ajokoirat, vaan yksin tai parin kanssa. Sen tehtävä on ajaa kettuja ja jäniksiä ylös metsästäjien luo. Rotu on yksi Ruotsin kansalliskoirista, mutta Suomessa harvinainen.

Luonne

Hamiltoninajokoira on hyväluonteinen koira ja perheeseensä kiintyvä lemmikki, jonka täytyy kuitenkin päästä toteuttamaan metsästysviettiään. Koira rakastaa maaseutuelämää ja voi seurata nenäänsä kilometrikaupalla, joten luotettava luoksetulon omaksuminen on ehdoton edellytys. Piha täytyy myös aidata aukottomasti! Tämä koira rakastaa ihmisiä ja on luonteeltaan lempeä, mutta aivan pienten lasten perheeseen se saattaa olla turhan riehakas ja vilkas.

Terveys

Hamiltoninajokoira on pääsääntöisesti terve rotu, eikä sillä ole yleisesti tunnettuja, rodulle tyypillisiä sairauksia.

Liikunta

Hamiltoninajokoira ei tyydy pikaiseen kävelylenkkiin korttelin ympäri kahdesti päivässä. Se on aktiivinen ja energinen koira ja tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä, mielellään ilman hihnaa turvallisessa paikassa, jotta se pääsee juoksemaan ja haistelemaan sydämensä kyllyydestä. Jos koira ikävystyy tai ei saa riittävästi liikuntaa, siihen saattaa iskeä tuhovimma ja se voi kaivaa, pureskella ja haukkua viihdyttääkseen itseään.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Hamiltoninajokoiran turkki on kaksinkertainen: säänkestävä päällyskarva ja alusvilla, joka kasvaa talvella erityisen paksuksi. Turkinhoito on helppoa ja tarkoittaa pikaista viikoittaista harjausta.