Kuvasz

Kuvasz

Kuvasz on suuri, voimakas ja uljas koirarotu. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 71-76 cm ja paino 48-62 kg, nartun 66-70 cm ja 37-50 kg. Koiran paksu kaksinkertainen turkki on puhtaanvalkoinen, ihossa on harmaita laikkuja.

Kuvasz
  • Kokoluokka: Suuri
  • Turkinhoito: Useammin kuin kerran viikossa
Kuvasz
  • Karvanlähtö: Runsasta
  • Sopii allergikoille: Ei
  • Haukkuherkkyys: Ei erityisen haukkuherkkä
  • Kennelliiton roturyhmä: Lammas- ja karjakoirat
Kuvasz
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Heikosti
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Hyvä

Yleistä

Kuvasz on suuri, voimakas ja uljas koirarotu. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 71-76 cm ja paino 48-62 kg, nartun 66-70 cm ja 37-50 kg. Koiran paksu kaksinkertainen turkki on puhtaanvalkoinen, ihossa on harmaita laikkuja.

Historia

Unkarilainen kuvasz on ikivanha koirarotu. Itse asiassa arkeologit ovat löytäneet Unkarista samankaltaisen koiran luurangon ja ajoittaneet sen 800-luvulle. Paimentolaisina eläneet madjaarit käyttivät koiria suojelemaan karjaansa, ja ne työskentelivät usein ankarissakin olosuhteissa maan vuoristoalueilla. Rotu nousi yläluokan suosioon 1400-luvulla kuningas Matias Corvinuksen esimerkin myötä. Hän lahjoitti kuvaszin pentuja kuninkaallisina lahjoina, mutta ensisijaisesti rotu on ollut väsymätön laumanvartija koko historiansa ajan.

Luonne

Kuvasz suhtautuu kotiinsa ja läheisiinsä suojelevasti ja tuntemattomiin varauksella, mikä kertoo rodun satojen vuosien menneisyydestä vartijakoirakäytössä. Koira on lempeä ja uskollinen perheelleen, mutta tarvitsee laumanvartijarotuihin tottuneen kodin, jossa sen erityistarpeet osataan ottaa huomioon.

Terveys

Kuvasz on pääasiassa perusterve rotu, mutta monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan myös perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Kuvasz nauttii suuresti saadessaan vartioida reviirinsä rajoja ja olla valppaana kaikkien mahdollisten ”uhkien” varalta. Koira tarvitsee suuren, hyvin aidatun pihan ja lisäksi vähintään tunnin liikuntaa päivässä.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Kuvaszeilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Kuvaszin turkki koostuu alusvillasta ja karkeammasta päällyskarvasta. Sen kaulaa ympäröi pidempien, paksumpien karvojen muodostama kaulus ja harja, ja turkki on jalkojen takaosassa ja hännässä hapsuinen (jopa 15 cm). Turkki täytyy harjata pari kertaa viikossa, tosin karvanlähtöaikaan suositellaan päivittäistä harjaamista, jotta valtava määrä irtokarvaa pysyy hallinnassa.