Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja on suuri, voimakasrakenteinen koira, jolla on vankka luusto ja olemus. Koiran pää on leveä ja sillä on pehmeät, älykkäät silmät. Koiran saukosta muistuttava häntä on ainutlaatuinen. Labradorinnoutajan lyhyen, tiiviin turkin värejä ovat kokomusta, keltainen ja suklaanruskea. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 56-57cm ja se painaa noin 28 kg, kun taas uroksella säkä on noin 55-56cm ja ihannepaino noin 30 kg. Kokoluokka: suuri

dog-sillhouette
  • Kokoluokka: Suuri
  • Turkinhoito: Kerran viikossa
dog-sillhouette
  • Karvanlähtö: Keskitasoa
  • Sopii allergikoille: Ei
  • Haukkuherkkyys: Ei erityisen haukkuherkkä
  • Kennelliiton roturyhmä: Noutajat
dog-sillhouette
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Hyvin
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Heikko

Yleistä

Labradorinnoutaja on suuri, voimakasrakenteinen koira, jolla on vankka luusto ja olemus. Koiran pää on leveä ja sillä on pehmeät, älykkäät silmät. Koiran saukosta muistuttava häntä on ainutlaatuinen. Labradorinnoutajan lyhyen, tiiviin turkin värejä ovat kokomusta, keltainen ja suklaanruskea. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 56-57cm ja se painaa noin 28 kg, kun taas uroksella säkä on noin 55-56cm ja ihannepaino noin 30 kg.

Historia

Labradorinoutajat eivät ole alun perin kotoisin Labradorin alueelta vaan Newfoundlandin rannikolta, jossa rotu syntyi 1600-luvulla. Ne koulutettiin noutamaan kalastusverkot kalastajille jääkylmästä vedestä. Rotu saapui Isoon-Britanniaan, Poole Harbourin satamaan, 1800-luvun alkupuolella. Koirat olivat niin kiinnostavia, että englantilaiset tarjoutuivat ostamaan ne kalastajilta. Rotu alkoi välittömästi menestyä metsästyskoirana. Malmesburyn jaarli ihastui koiriin, jotka tunnettiin nimellä St. Johnin koira, ja aloitti niiden jalostuksen sekä nimesi ne labradorinkoiriksi.

Luonne

Labradorinnoutaja on ehdottomasti mitalisijoilla, kun etsitään koko perheen lemmikkiä, kunhan vain perheessä nautitaan liikunnasta! Nämä ystävälliset hyväluonteiset koirat rakastavat ihmisiä. Ne ovat sopeutuvaisia ja seurallisia ja tulevat toimeen muiden eläinten ja lasten kanssa. Koira on pitkämielinen ja antaa paljon anteeksi, mutta näitä ominaisuuksia ei saa käyttää hyväkseen. Labradorinnoutaja on uskollinen ja haluaa olla mukana kaikissa perheen puuhissa. ”Labbis” ilmoittaa vieraista haukkumalla, mutta toivottaa heidät avosylin tervetulleiksi.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin labradorit voiva kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (mahdollisesti kivulias ja liikkuvuutta heikentävä dysplasia). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Koira sopeutuu nopeasti siihen liikuntamäärään, jonka sille pystyy tarjoamaan, mutta kannattaa pitää mielessä, että se tarvitsee joka tapauksessa melko paljon liikuntaa. Täysikasvuiselle, terveelle koiralle sopiva määrä on pari tuntia päivässä. Koira pitää erityisesti pitkähköistä kävelylenkeistä, joiden aikana se pääsee myös juoksemaan tai leikkimään vapaana. Se pitää noutamisesta ja vedestä, ja veden läheisyydessä täytyykin aina muistaa varmistaa koiran turvallisuus. Labradorinnoutajan paino on taipumainen nousemaan, mikä johtuu usein puutteellisesta liikunnasta sekä koiran rakkaudesta ruokaan.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Labradorinnoutajilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Rodun turkki on helppohoitoinen. Paksussa ja tiiviissä turkissa on vettähylkivä aluskarva. Turkin hoitaminen on helppoa: viikoittainen harjaus riittää, Karvanlähtö: aikana se täytyy suorittaa hieman useammin.