Leonberginkoira

Leonberginkoira

Leonberginkoira on kookas, voimakas ja lihaksikas koira. Sillä on uimanahka varpaiden välissä: ainutlaatuinen ominaisuus, joka tekee koirasta erinomaisen uimarin. Koiran turkin värejä ovat leijonankeltainen, punertavan ruskea, hiekanruskea (kellanruskea tai kermanvärinen) ja kaikki näiden yhdistelmät, mustalla naamiolla. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 72–80 cm ja se painaa noin 34-50kg. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 65-75 cm ja se painaa noin 30-50kg.

dog-silhouette
  • Kokoluokka: Jätti
  • Turkinhoito: Useammin kuin kerran viikossa
dog-silhouette
  • Karvanlähtö: Keskitasoa
  • Sopii allergikoille: Ei
  • Haukkuherkkyys: Yleensä hiljainen
  • Kennelliiton roturyhmä: Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
dog-silhouette
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Hyvin
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Keskiverto

Yleistä

Leonberginkoira on kookas, voimakas ja lihaksikas koira. Sillä on uimanahka varpaiden välissä: ainutlaatuinen ominaisuus, joka tekee koirasta erinomaisen uimarin. Koiran turkin värejä ovat leijonankeltainen, punertavan ruskea, hiekanruskea (kellanruskea tai kermanvärinen) ja kaikki näiden yhdistelmät, mustalla naamiolla. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 72–80 cm ja se painaa noin 34-50kg. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 65-75cm ja se painaa noin 30-50kg.

Historia

Leonberginkoira kehitettiin 1840-luvulla ja ajatuksena oli luoda Leonbergin kaupungin vaakunan leijonaa muistuttava koira. Risteytyksessä on newfoundlandinkoiraa ja bernhardilaista sekä takaisinristeytyksenä pyreneittenkoiraa. Rodusta tuli erittäin suosittu ja se sai myös useita tunnettuja ihailijoita. Ensimmäisen maailmansodan aikana rotu kuitenkin kuoli lähes sukupuuttoon, sillä ihmiset eivät pystyneet ruokkimaan suuria koiria. Jäljelle jäi muutama koira, joiden kanssa tehtiin huolellista jalostustyötä, kunnes toinen maailmansota alkoi ja rotu oli jälleen pyyhkiytyä olemattomiin. Leonberginkoira on edelleen melko harvinainen rotu, jonka suosio on kuitenkin kasvussa.

Luonne

Leonbergin luonteen on oltava rento, rauhallinen, uskollinen ja tasainen. Ne tulevat hyvin toimeen muiden koirien ja lasten kanssa ja ovat luonteeltaan leikkisiä. Ne ovat nopeita oppimaan, ja koiran suuren koon takia koulutus on erityisen tärkeää ja tulee aloittaa mahdollisimman varhain.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin leonbergit voiva kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (mahdollisesti kivulias ja liikkuvuutta heikentävä dysplasia). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Pentuna koiran liikuntamääriä tulee rajoittaa, eikä se saa kulkea portaita. Kun sen luusto on kehittynyt, liikuntamääriä tulee lisätä vähitellen. Täysikasvuinen leonberginkoira tarvitsee pitkiä kävelylenkkejä ja se rakastaa myös vapaana juoksemista ja leikkimistä. Ne rakastavat vettä ja uiminen on niiden lempipuuhaa. Parin tunnin liikunta-annos päivässä on täysikasvuiselle, terveelle koiralle sopiva määrä.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Leonberginkoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Leonberginkoiran turkki on kaksinkertainen: sillä on pitkähkö, vartalonmyötäinen päällyskarva ja paksu alusvilla. Koiran kaulaa ympäröi pidempien, paksumpien karvojen muodostama ”kauluri” ja jaloissa on hapsut. Turkki tarvitsee harjausta kaksi tai kolme kertaa viikossa irtokarvojen poistamiseksi ja turkin pitämiseksi hyvässä kunnossa.