Maltankoira

Maltankoira

Maltankoira on hienostuneen näköinen, erittäin suloinen kääpiökoira, jolla on tummat silmät ja puhtaanvalkoinen, pitkä ja silkkinen turkki. Maltankoiran säkäkorkeus täysikasvuisena on 25 cm ja se painaa noin 1,8-2,7 kg.

dog-silhouette
  • Kokoluokka: Kääpiökoirat
  • Turkinhoito: Päivittäin
dog-silhouette
  • Karvanlähtö: Ei lainkaan
  • Sopii allergikoille: Kyllä
  • Haukkuherkkyys: Äänekäs
  • Kennelliiton roturyhmä: Seurakoirat ja kääpiökoirat
dog-silhouette
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Hyvin
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Keskiverto

Yleistä

Maltankoira on hienostuneen näköinen, erittäin suloinen kääpiökoira, jolla on tummat silmät ja puhtaanvalkoinen, pitkä ja silkkinen turkki. Maltankoiran säkäkorkeus täysikasvuisena on 25 cm ja se painaa noin 1,8-2,7 kg.

Historia

Charles Darwin jäljitti maltankoiran alkuperän vuoteen 6000 ennen ajanlaskumme alkua, joten se on yksi vanhimmista tunnetuista roduista. Se kuuluu Välimeren alueelta kotoisin oleviin bichonrotuihin, ja Rooman Maltan-kuvernöörillä Publiuksella tiedetään olleen maltankoiraa muistuttava Issa-niminen koira jo ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla. Rotu on ollut kuninkaallisten ja aristokraattien suosiossa läpi historiansa ja se on kuvattu myös taideteoksiin kuninkaallisten, muun muassa Englannin Elisabet I:n, seurassa. Marialla, skottien kuningattarella, kerrotaan olleen mestaushetkellään maltankoira piilossa helmansa suojassa.

Luonne

Pienessä, luonteeltaan herttaisessa ja ulkoisesti upeassa koirassa on paljon muutakin kuin kaunis ulkokuori, sillä se osaa olla myös hyvin ärhäkkä. Koira tarkkailee ympäristöään tarkkaavaisena, ja se voi olla haukkuherkkä, joten se täytyy kouluttaa jo pennusta lähtien olemaan haukkumatta jokaista ärsykettä.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin maltankoira kärsii toisinaan polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Monien rotujen tavoin niillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia, joten silmätutkimuksia suositellaan.

Liikunta

Maltankoira pysyy tyytyväisenä, kun saa liikuntaa noin puoli tuntia päivässä, mutta pystyy toki pidempiinkin lenkkeihin. Se saattaa innostua ulkoilusta yllättävänkin paljon ja sen menneisyys tuholaisten metsästäjänä voi nostaa päätään.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiran pitkä, silkkinen turkki kaipaa päivittäistä hoitoa, jotta se pysyy takuttomana. Jos hoitotoimet lyödään laimin, turkki takkuuntuu ja siitä aiheutuu koiralle kipua. Onkin erittäin tärkeää, että maltankoiran pentu kokee turkinhoidon myönteisenä kokemuksena.