Novascotiannoutaja

Novascotiannoutaja

Novascotiannoutaja on keskikokoinen, aktiivinen koirarotu, jolla on runsashapsuinen häntä ja varpaiden välissä ihopoimut. Värityksenä ovat kaikki punaisen ja oranssin sävyt ja hännän alla hapsuissa väri on vaaleampi ja hännän päässä, jaloissa ja rinnassa on valkoiset merkit. Uroksen säkäkorkeus on 48-51 cm ja nartun 45-48 cm. Niiden paino noin 17-23 kg.

dog-silhouette
  • Kokoluokka: Keskikokoinen
  • Turkinhoito: Useammin kuin kerran viikossa
dog-silhouette
  • Karvanlähtö: Keskitasoa
  • Sopii allergikoille: Ei
  • Haukkuherkkyys: Yleensä hiljainen
  • Kennelliiton roturyhmä: Noutajat
dog-silhouette
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Kohtuullisen hyvin
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Keskiverto

Yleistä

Novascotiannoutaja on keskikokoinen, aktiivinen koirarotu, jolla on runsashapsuinen häntä ja varpaiden välissä ihopoimut. Värityksenä ovat kaikki punaisen ja oranssin sävyt ja hännän alla hapsuissa väri on vaaleampi ja hännän päässä, jaloissa ja rinnassa on valkoiset merkit. Uroksen säkäkorkeus on 48-51cm ja nartun 45-48cm. Niiden paino noin 17-23 kg.

Historia

Novascotiannoutaja kehitetiin 1900-luvun alkupuolella houkuttelemaan ja noutamaan vesilintuja. Risteytyksessä uskotaan olevan useita noutajarotuja, muun muassa kultaista-, chesapeakelahden-, labradorin- ja sileäkarvaista noutajaa. Risteytyksessä saattaa olla myös hieman cockerspanielia, irlanninsetteriä ja käyttölinjaista collieta, ehkä jopa yhtä tai kahta pystykorvaa. Rotua kutsuttiin aikoinaan myös nimillä ”Little Riverin sorsakoira” ja ”Yarmouthin lintukoira”.

Luonne

Novascotiannoutaja rakastaa ulkoilmaelämää ja se sopii erityisesti aktiiviselle perheelle maaseutumaisiin oloihin. Se on hyvä koulutettava ja sopii hyvin erilaisiin koiraurheilulajeihin ja työkoiraksi. ”Tolleri” on leikkisä ja energinen seuralainen.

Terveys

Monien rotujen tavoin novascotiannoutajalla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkka- ja kyynärnivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa olla kivulias ja heikentää koiran liikkuvuutta). Koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Täysikasvuinen novascotiannoutaja tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aktivointia. Sille sopivat erityisen hyvin kaikki harrastukset, joihin liittyy uimista tai noutamista.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Novascotiannoutajan turkki on keskipitkä ja vettähylkivä ja siihen kuuluu pehmeä, tiivis alusvilla. Turkki täytyy harjata säännöllisesti. Yleensä pari kertaa viikossa riittää, mutta Karvanlähtö: aikaan se saattaa tarvita enemmän hoitoa. Jalkojen ja korvien pitkät karvat täytyy siistiä silloin tällöin.