Snautseri

Snautseri

Snautseri on keskikokoinen, vanttera ja lihaksikas koira, jonka kulmakarvat ja viikset tuovat ulkonäköön luonnetta. Turkki voi olla väritykseltään musta tai suola ja pippuri. Täysikasvuisen snautserin säkäkorkeus on 45-50 cm. Paino noin 14-20 kg.

Ulkonäkö
  • Kokoluokka: Keskikokoinen
  • Turkinhoito: Useammin kuin kerran viikossa
Fisiikka
  • Karvanlähtö: Vähäistä
  • Sopii allergikoille: Kyllä
  • Haukkuherkkyys: Ei erityisen haukkuherkkä
  • Kennelliiton roturyhmä: Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
Käyttäytyminen
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Kohtuullisen hyvin
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Hyvä

Yleistä

Snautseri on keskikokoinen, vanttera ja lihaksikas koira, jonka kulmakarvat ja viikset tuovat ulkonäköön luonnetta. Turkki voi olla väritykseltään musta tai suola ja pippuri. Täysikasvuisen snautserin säkäkorkeus on 45-50 cm. Paino noin 14-20 kg.

Historia

Snautseria on kuvattu maalaustaiteessa ja veistoksissa jo 1400-luvulla. Keskikokoinen snautseri on kantamuoto, josta kääpiö- ja suursnautseri on jalostettu. Se on alun perin kotoisin Etelä-Saksasta ja Sveitsin ja Ranskan puolella sijaitsevilta lähialueilta. Pian havaittiin, että aluksi rottakoirana käytetyllä koiralla oli erinomaiset vartio- ja suojelukoiran ominaisuudet. Rodun ensimmäinen rotumääritelmä laadittiin vuonna 1890.

Luonne

Snautserit ovat vilkkaita ja aktiivisia koira, mutta niillä on myös itsepäinen ja voimakastahtoinen puolensa. Ne saattavat leimautua vahvasti yhteen ihmiseen tai perheeseen ja puolustaa reviiriään tarkasti. Snautseri ei aina tule toimeen muiden koirien tai lemmikkien kanssa, joten se tarvitsee huolellisen sosiaalistamisen ja jatkuvaa valvontaa. Snautseri ilmoittaa kumealla haukullaan perheelle, jos reviiriä lähestyy vieras.

Terveys

Snautserilla on toisinaan sydänvaivoja ja monien muiden rotujen tavoin sillä voi esiintyä lonkkanivelen kehityshäiriöitä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Sydän ja lonkat voidaan tutkia.

Liikunta

Snautserit nauttivat ulkoilusta ja kaikista virikkeistä, ja täysikasvuinen yksilö tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa joka päivä, mielellään enemmänkin. Ne ovat aktiivisia ja nauttivat harjoittelusta.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Snautserin turkki on jäykkä, karkea ja lyhyt, ja siinä on tiivis alusvilla. Turkki täytyy käydä huolella läpi vähintään kaksi kertaa viikossa. Käsin nyppimistä edellytetään, jos koira käy näyttelyissä, mutta perheen lemmikille turkin leikkaaminen on helppo ja kätevä vaihtoehto.