Shih Tzu

Shih Tzu

Shih tzu on pitkäturkkinen, vanttera pikkukoira, jonka turkista on useita eri värimuunnoksia (lisätietoja saat rotumääritelmästä). Koira liikkuu itsetietoisesti, häntä käännettynä selän päälle. Täysikasvuisen shih tzun säkäkorkeuden tulisi olla korkeintaan 27 cm, ja sen ihannepaino on 4,5-7,5 kg.

Ulkonäkö
  • Kokoluokka: Pieni
  • Turkinhoito: Päivittäin
Fisiikka
  • Karvanlähtö: Ei lainkaan
  • Sopii allergikoille: Kyllä
  • Haukkuherkkyys: Ei erityisen haukkuherkkä
  • Kennelliiton roturyhmä: Seurakoirat ja kääpiökoirat
Käyttäytyminen
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Hyvin
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Heikko

Yleistä

Shih tzu on pitkäturkkinen, vanttera pikkukoira, jonka turkista on useita eri värimuunnoksia (lisätietoja saat rotumääritelmästä). Koira liikkuu itsetietoisesti, häntä käännettynä selän päälle. Täysikasvuisen shih tzun säkäkorkeuden tulisi olla korkeintaan 27 cm, ja sen ihannepaino on 4,5-7,5 kg.

Historia

Shih tzun uskotaan olevan alun perin kotoisin Tiibetistä, jossa ne asuivat tempeleissä. Koiria annettiin toisinaan lahjana myös Kiinan keisareille. Kiinassa shih tzu risteytyi kiinanpalatsikoiran kanssa, ja lopputuloksena syntyi nykyinen rotu. Rotu saapui Britanniaan vuoden 1912 jälkeen, mutta tunnustettiin vasta 1949. Yhdysvalloissa rotu tunnustettiin vasta 1960-luvulla. Suomeen rotu tuli 1950-luvulla.

Luonne

Shih tzu on sydämellinen, leikkisä ja älykäs koira. Rotu on luonteeltaan itsenäinen ja suhtautua vieraisiin varauksella. Ne ovat miellyttämisenhaluisia, mutta voivat toisinaan olla myös jääräpäisiä ja saattavat antaa vaikutelman, että jokin tehtävä on yksinkertaisesti niiden arvon alapuolella. Kärsivällisellä ja johdonmukaisella koulutuksella koirasta voi saada suhteellisen tottelevaisen.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin shih tzut kärsivät toisinaan perinnöllisistä silmäsairauksista ja polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio). Ne ovat myös alttiita korvatulehduksille, välilevyrappeumalle ja hengitysvaikeuksille.

Liikunta

Shih tzu tarvitsee liikuntaa, mutta jää tyytyväisenä myös kotiin leikkimään. Ne ovat aivan tyytyväisiä lyhyisiin lenkkeihin ja käyvät mieluummin kolmella 20 minuutin kävelyllä luin yhdellä tunnin mittaisella.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Shih tzun turkki on pitkä, pehmeä ja tiivis, ja sillä on runsaasti aluskarvaa. Turkki tarvitsee päivittäistä hoitoa pysyäkseen huippukunnossa. Ne täytyy myös pestä säännöllisesti, toisinaan jopa kerran viikossa, ja turkki täytyy kuivata huolella. Karvat kasvavat ylöspäin kuonon päältä, joten ne sidotaan usein kiinni pään päälle. Koiran kuono täytyy pestä päivittäin, sillä sen karvoihin tarttuu ruoanjämiä ja muita roskia. Jos turkinhoito on liian työlästä, se voidaan pitää lyhyenä. Trimmaaja tai koiran kasvattaja osaa näyttää, kuinka tämä tehdään.