Auta kissaa toipumaan leikkauksesta

Auta kissaa toipumaan leikkauksesta

Auta kissaa toipumaan leikkauksesta

Auta kissaa toipumaan leikkauksesta

Auta kissaa toipumaan leikkauksesta

Auta kissaa toipumaan leikkauksesta
07/31/2018

Auta kissaa toipumaan leikkauksesta

Kissa saattaa olla toimenpiteen jälkeen tokkurainen sekä itse leikkauksen että nukutuksen vuoksi. Sinä puolestaan haluat helpottaa toipumista, ja voitkin tehdä monia asioita kotona edistääksesi kissan paranemista.

Eläinlääkäri neuvoo, miten juuri sinun kissasi tapauksessa kannattaa toimia, ja kertoo seurantakäynneistä ja lääkityksestä. Varmista, että ohjeita noudatetaan tarkasti.

Yleensä kissa on hieman uninen nukutuksen jälkeen. Sen pitäisi kuitenkin pystyä syömään ja vaikuttaa kivuttomalta. Lopullinen toipuminen saattaa kestää hetken, mutta jos epäilet jonkin olevan pielessä, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin.

Leikkaushaava ja tikit

Leikkaushaava ja tikit


Jos kissalla on tikkejä, pidä niitä tarkasti silmällä. Osa tikeistä saattaa olla sisäisiä, mutta kaikesta punoituksesta, turvotuksesta, eritteistä ja verenvuodosta tulee ilmoittaa eläinlääkärille. Jos tikit eivät sula itsestään, ne poistetaan yleensä noin kymmenen päivän kuluessa, vaikka tämä vaihtelee toimenpiteestä ja tikkien sijaintipaikasta riippuen. Sisäiset tikit ovat ihon alla piilossa ja sulavat itsestään. Eläinlääkäri saattaa silti pyytää, että kissa tuodaan seurantakäynnille, jolla varmistetaan, että paraneminen sujuu hyvin.

Siteet


Siteet saattavat häiritä kissaa. Niiden pitäminen kuivana on erittäin tärkeää, koska ne saattavat muuten vahingoittaa ihoa. Kissaa ei saa päästää ulos jos sillä on side, koska kissa pääsee raapimaan siteitä ja ne kastuvat ja likaantuvat. Siteitä ympäröiviä alueita tulee tarkkailla. Epäilyttäviä merkkejä ovat värimuutokset, epämiellyttävät hajut, turvotus, kissan ontuminen tai kipu. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos jokin huolestuttaa sinua.

Siteet

Kaulurit


Kauluri on yleensä muovia ja muodoltaan suppilomainen. Nykyään on tarjolla myös pehmeitä kangaskaulureita, joka voi olla kissasi mielestä miellyttävämpi vaihtoehto. Pidä kauluri puhtaana ja poista mahdolliset ruoanjämät ja roskat, joita kauluriin saattaa kertyä kissan syödessä.

Kauluri on suunniteltu estämään kissaa nuolemasta, puremasta tai raapimasta haavaansa sekä pureskelemasta siteitään. On tärkeää pitää kauluria aina kun mahdollista ja erityisesti öisin, kun kissaa ei valvota. Kissa tottuu kaulurin käyttöön yleensä pian, mutta se saattaa haitata syömistä ja juomista, jolloin kauluri kannattaa ottaa pois ruokailun ja juomisen ajaksi.

Jos kauluri stressaa kissaa huomattavasti, kerro asiasta eläinlääkärille, jolla voi olla vaihtoehtoisia ratkaisuja.


Ruokinta


Ihmisten tavoin myös kissa voi olla huonovointinen nukutuksen jälkeen. Kissaa tulee siis käsitellä varovasti, kun se herää toimenpiteen jälkeen. Kun kissa pääsee kotiin, sille kannattaa tarjota kevyttä syötävää. Se voi olla hyvin sulavaa, eläinlääkärin suosittelemaa ravintoa tai noin neljännes kissan tavallisesti syömästä annoksesta. Varmista, että kissalle on tarjolla runsaasti raikasta vettä. Sekä vesi- että ruoka-astia kannattaa pitää lähistöllä, jotta kissan ei tarvitse kävellä pitkää matkaa niiden luo.


Liikunta


Vilkkaimmankin kissan on erittäin tärkeää levätä ja toipua rauhassa. Varmista, että kissa pysyy sisällä, kunnes tikit on poistettu tai eläinlääkärin määrittämän ajan. Fyysistä rasitusta tulee välttää, sillä liiallinen fyysinen aktiivisuus saattaa aiheuttaa komplikaatioita. Yritä pitää kissa rauhallisena.

Kysy eläinlääkäriltäsi, mitkä ovat parhaita tapoja estää kissaa kiipeämästä portaita tai hyppimästä huonekaluilla. Voi olla hyvä ajatus rajoittaa kissan oleskelutila yhteen huoneeseen.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB