Uusi kissa tulee taloon: käytännön opas

Uusi kissa tulee taloon: käytännön opas

Uusi kissa tulee taloon: käytännön opas

Uusi kissa tulee taloon: käytännön opas

Uusi kissa tulee taloon: käytännön opas

Uusi kissa tulee taloon: käytännön opas
09/13/2018

Uusi kissa tulee taloon: käytännön opas

Jännittävät ajat ovat käsillä, kun taloon on tulossa uusi kissa! Kannattaa muistaa muutama tärkeä asia ennen kissan saapumista... Tämä opas neuvoo oikeaan suuntaan, kun mietit parhaita ratkaisuja sinulle ja uudelle kissakaverillesi.

Kasvattaja vai eläinsuojeluyhdistys?

Kasvattaja vai eläinsuojeluyhdistys?


Kun mietit, mistä kissa kannattaisi hankkia, pidä mielessä, että kasvattaja pystyy tarjoamaan kissasta ja sen taustasta yleensä enemmän tietoa kuin eläinsuojeluyhdistys. Voit olla varma, että kissa tulee hyvistä oloista ja se on sosiaalistettu jo pikkupentuna. Kasvattaja voi tarjota myös tietoa rodusta, esimerkiksi sen mahdollisista geneettisistä tai perinnöllisistä sairauksista.

Toisaalta, kissan hankkiminen eläinsuojeluyhdistykseltä tarkoittaa, että olet valmis tarjoamaan loppuelämänkodin kissalle, joka on luultavasti kokenut kovia ja kaipaa rakkautta ja huolenpitoa. Kissan tausta saattaa olla tiedossa, mutta ei välttämättä. Ei myöskään ole takeita, että kissa sopeutuu hyvin uuteen ympäristöönsä. Eläinsuojeluyhdistykset pyrkivät kuitenkin arvioimaan kissan käytöstä ja löytämään kodin, joka vastaa sen tarpeita.

Eläinlääkäri tarkastaa yleensä huolellisesti eläinsuojeluyhdistyksen luovuttamat kissat ja kissanpennut, ja ne on yleensä valmiiksi leikattu, rokotettu ja madotettu.

Maatiainen vai rotukissa?


Luonne ja persoonallisuus ovat erittäin tärkeitä tekijöitä, kun teet päätöstä, millaisen kissan aiot hankia. Monien rotukissojen luonteessa on perinnöllisiä piirteitä. Ne auttavat usein ennakoimaan kissan luonnetta, mikä auttaa päätöksenteossa. Valitettavasti takeita ei kuitenkaan ole, että kissa vastaa rodun luonnekuvausta! Vanha vastakkainasettelu ympäristön ja perimän välillä soveltuu myös kissoihin. Pikkupentujen sosiaalistaminen ja kissan koulutus ensimmäisen vuoden aikana ovat avainroolissa, kun halutaan vaikuttaa niiden luonteeseen täysikasvuisena. Pitkä- tai lyhytkarvaisilla maatiaiskissoilla ei ehkä ole rotukissalle tyypillisiä luonteenpiirteitä, mutta myös niillä on oma, yksilöllinen luonteensa ja koulutus ja ympäristö vaikuttavat niiden käyttäytymiseen aivan yhtä lailla.

Maatiainen vai rotukissa?

Kissanpentu vai aikuinen kissa?


Kissanpennut ovat ihania palleroita, täynnä iloa ja kujeita, mutta ne tarvitsevat myös runsaasti aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos päätät, että haluat kotiisi ehdottomasti kissanpennun, muista että joudut varaamaan sille riittävästi aikaa joka päivä, jotta kissanpennusta kasvaa terve, iloinen kissa. Useimmat kissanpennut, niin kasvattajalta kuin eläinsuojeluyhdistyksiltä tulevat, ovat ainakin aloittaneet sisäsiisteysharjoittelun. Harjoittelua täytyy kuitenkin jatkaa, ja jos haluat opettaa ne käyttämään vessaa myös kodin ulkopuolella, tämä täytyy opettaa niiden kasvaessa.

Lisäksi kissanpentujen täytyy oppia, että hampaita ja kynsiä ei saa käyttää ihmisten kanssa leikkiessä. Kouluttaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Hyvä uutinen on, että kissat ovat yleensä melko nopeita oppimaan ja nuorena kotiin tullut kissanpentu rakentaa perheensä ihmisjäseniin läheisemmän suhteen, erityisesti yhden kissan kodissa.

Täysikasvuisen kissan luonne on toisaalta jo paremmin tiedossa, joten on helpompi päättää, onko kissa sellainen seuralainen, jota etsit. Täysikasvuinen kissa on myös jo sisäsiisti ja sosiaalinen ja tottunut toimimaan ihmisten kanssa. Aikuiset kissat sopeutuvat yleisesti ottaen hyvin uuteen kotiin, erityisesti samankaltaiseen ympäristöön kuin mihin ne ovat tottuneet.


Elämäntyyli


Tämä on luultavasti tärkein kissaseuralaisen valinnassa vaikuttava tekijä. On erittäin tärkeää, että kissa sopii perheesi elämäntyyliin, kuului siihen sitten pitkiä työpäiviä tai lapsiperhearki. Ihmisten tavoin myös osa kissoista tottuu pikkulapsiin ja tulee toimeen heidän kanssa, kun taas toiset nauttivat ennemmin rauhallisesta elämäntyylistä.

Yleisesti ottaen kissat ovat yksineläjiä, jotka tulevat paremmin toimeen ainoina kissoina. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti, jos suunnittelet uuden kissan hankintaa toisen kissan seuraksi. Tilanteesta voi aiheutua stressiä sekä sopeutumaan joutuville kissoille että ihmisille, joiden täytyy auttaa niitä.

Yksi harkittava tekijä on, haluatko sisäkissan vai vapaasti ulkoilevan kissan. Sisäkissat tarvitsevat sinulta enemmän aikaa ja huomiota läpi ikänsä, sillä ne turvautuvat sinuun kaivatessaan leikkiä ja liikuntaa tai halutessaan toteuttaa luonnollisia vaistojaan, jotka saattavat jäädä sisäkissana eläessä vähemmälle (esimerkiksi metsästys- ja saalistusvietit).

Kaiken kaikkiaan lemmikkikissan ottaminen perheenjäseneksi on iso askel, mutta myös mahtavaa aikaa. Nyt on kuitenkin aika tarkastella kodin ja elämäntyylin eri osa-alueita, jotta voit olla varma, että valitset itsellesi sopivan kissan.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB