Kun kissasi on täysikasvuinen noin vuoden ikäisenä (rodusta riippuen), on aika totuttaa se säännölliseen ruokintarytmiin. Elimistön hyvinvoinnin ylläpitämiseksi kissan pitää saada ruoasta oikeassa suhteessa ravintoaineita kuudesta eri ravintoaineryhmästä: proteiineista, rasvoista ja öljyistä, kivennäisaineista, vitamiineista ja hiilihydraateista. Minkä tahansa hyvälaatuisen täysravinnon pitäisi täyttää kissan kaikki ravintoainetarpeet tasapainoisessa suhteessa.

Jos valmistat kissalle oman ruuan kotona, voi oikean ravintotasapainon saaminen ruokaan olla hyvin vaikeaa. Kaikki laadukkaat, tehdasvalmisteiset kissanruoat sisältävät tieteellisesti kehitetyn yhdistelmän juuri niitä ravintoaineita, joita kissasi tarvitsee. Rasvan ja proteiinin määrät ovat huolellisesti mitattuja, jotta ne auttavat ylläpitämään tervettä kuntoa. Mineraalit ja vitamiinit ovat tarkasti tasapainossa. Kissat ovat ehdottomia lihansyöjiä, joten niiden on saatava lihaa elääkseen. Vain lihassa on tauriinia (tärkeitä näölle ja terveelle sydämelle), erityisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten arakidonihappoa, ja erityistä A-vitamiinia. Ellei eläinlääkärisi ole neuvonut toisin, kissalle ei tarvitse antaa lisäravinnetta, jos syötät sille teollisesti valmistettua kissan täysravintoa.

Kehitys eläintenruoan valmistuksessa on tuonut markkinoille paljon teollisesti tuotettuja kissanruokia, jotka sopivat erityisesti kissasi erityistarpeisiin. Jos esimerkiksi kissasi viettää suurimman osan ajastaan sisällä, se saattaa hyötyä erityisesti sisäkissoille kehitetystä ruoasta, jossa on suuri pitoisuus imeytymätöntä kuitua. Tämä auttaa helpottamaan nieltyjen karvojen kulkeutumista elimistön läpi ilman, että ne muodostavat karvapalloja. Vähemmän aktiiviset kissat tarvitsevat vähemmän kaloreita, joten "kevyen" ruuan syöttäminen voi auttaa estämään painonnousua. Kysy aina neuvoa eläinlääkäriltä ennen kuin vaihdat ruokaan, joka on suunniteltu jotakin terveydellistä vaivaa varten. Saatavilla on myös erityisruokavalioita, jotka edistävät terveydentilaa tai palautumista sairaudesta, ja joita eläinlääkärisi saattaa suositella.

Muista ero täysravinnon ja täydennysravinnon välillä. Täysravinto ei vaadi ravintolisiä. Täydennysravinto, kuten herkut ja välipalat, ja jotkin puhtaasti liha/kalapohjaiset ruuat eivät ole ravintoarvoiltaan tasapainoisia sellaisinaan. Jos syötät kissallesi täydennysravintoa, rajoita sen määrää valmistajan ohjeiden mukaisesti, ja vältä liiallista syöttämistä pienentämällä vastaavasti kissan pääaterioiden kokoa.

Tietenkään kotitekoisen ruuan tarjoamisessa silloin tällöin ei ole mitään varsinaista haittaa, mutta käytä vain huolellisesti kypsennettyä tuoretta lihaa ja kalaa, jossa ei ole suolaa ja nahka ja luut on poistettu.

Elleivät kissasi elinolosuhteet muutu dramaattisesti, ei ole mitään syytä muuttaa ruokintarutiinia aikuisuuden ensimmäisistä päivistä seitsemään ikävuoteen asti, jolloin kissa on seniori-ikäinen.

Mitä kissalle voi syöttää?

Erilaisia kissanruokia on saatavilla paljon - eri reseptejä, muotoja, koostumuksia, sekä kuiva- ja märkäruokaa. Se, tarjoiletko märkä- tai kuivaruokaa riippuu ihan sinun ja kissasi mieltymyksistä, mutta siihen voi vaikuttaa myös tietyt terveydentilat.

 • Kuivassa täysravinnossa on tiettyjä etuja. Ne ovat käteviä, helppoja mitata ja käyttää, helpompi säilyttää ja niiden säilyvyys avattuna on parempi kuin märkäruuilla. Ne auttavat myös poistamaan plakkia hampaista. Jos valitset kuivaruuan, voit odottaa kissan pureskelevan sitä aktiivisemmin ja syöminen vie kauemmin, kissa juo enemmän vettä ja palaa ruuan luokse uudelleen ennemmin kuin syö kaiken kerralla. Päinvastoin kuin monet koirat, kissat pitävät ruuan ruoskuttamisesta, ja yleensä ne eivät pidä kosteutetusta ruoasta, joten tarjoile se kuivana.
 • Jotkut kissat pitävät enemmän märkäruuan rakenteesta ja aromeista. Erityisesti annospakkaukset ovat hyvin käytännöllisiä, ja ateria on aina tuore ja helposti tarjottava. Kissasi myös syö enemmän samalla kertaa sen sijaan, että ravaisi edestakaisin ruokakupilla. Se myös juo vähemmän. Tarjoile ruoka huoneenlämpöisenä varmistaaksesi, että kissa pystyy maistamaan ja haistamaan ruokaansa kunnolla. Avatun purkin lämpeneminen voi viedä jopa kaksi tuntia jääkaapista ottamisen jälkeen. Voit myös lämmittää ruokaa mikrossa, mutta varo kuumentamista. Vältä tarjoamasta ruokaa, joka on joko liian kuumaa tai kylmää.
 • Monet omistajat tarjoavat kuiva- ja märkäruuan sekoitusta, sillä jotkut kissat pitävät enemmän märkäruuasta aamulla, ja syövät kuivaruokaa päivän aikana.

Varmista, että kissallasi on puhdasta, raikasta vettä saatavilla jatkuvasti, mieluiten suuressa keraamisessa astiassa. Vesi on erityisen tärkeää, jos syötät kuivaruokaa. Jos kissanpentusi juo vastahakoisesti, kokeile leveämpää astiaa - jotkut kissat eivät pidä siitä, kun niiden viikset osuvat astian reunoihin.
Metalliastiat voivat olla kissoille vastenmielisiä, koska ne näkevät oman heijastuksensa ja varjonsa juodessaan. Ihannetilanteessa vesi ei ole heti ruuan vieressä, sillä kissoista on miellyttävämpää, kun ruoka ja vesi ovat erillään. Kissat tykkäävät juoda juoksevaa vettä, joten vesilähdekään ei ole huono idea. Jos kissasi liikkuu ulkona, sadevesiastian vesi saattaa maistua paremmalle kuin sisältä otettu raikas vesi. Muista, ettei maito koskaan korvaa vettä.
Kissat eivät tarvitse maitoa vieroituksen jälkeen, ja monet ovat laktoosi-intolerantteja (eivät kestä maidon sokeria), mikä saattaa aiheuttaa ripulia. Myös erityisesti valmistettua vähälaktoosista "kissanmaitoa" tulee pitää ruokana eikä juomana, joten muun ruuan tarjoilua tulee säännöstellä sen mukaisesti.

Ruoan säilytys

Märkäruoka:
Kun purkki on avattu, peitä purkki ja säilytä sitä jääkaapissa, ja lämmitä ruoka taas ennen tarjoamista. Älä jätä märkäruokaa esille liian pitkäksi aikaa, koska se menee huonoksi melko nopeasti. Avattua märkäruokapurkkia ei suositella pidettävän 24 tuntia pidempään jääkaapissa, joten annospakkaustuotteen käyttäminen voi olla helpompaa.

Kuivaruoka:
Säilytä kuivaruoka kuivassa, puhtaassa paikassa, ja puhdista astia säännöllisesti. Ilmatiivis astia säilyttää ruuan herkulliset aromit. Tarjoa kuivaruoka kuivana. Monet kissat pitävät kuivaruuan rouskuttamisesta, eikä ruoka ole välttämättä yhtä houkuttelevaa, jos siinä on vettä.

Herkut ja välipalat

Monet omistajat haluavat antaa kissoilleen jotakin hyvää syötävää niiden pääaterioiden lisäksi. Ruuantähteet tai pienet käsin syötetyt ruuanpalaset ovat monien mielestä tapa osoittaa kiintymystään kissoihin. Ihmisen ruoka on kuitenkin liian energiapitoista ja suolaista, ja siitä puuttuu tärkeitä ravintoaineita, joten lemmikkisi saattaa lihoa tai sen ruokavalion tasapaino voi järkkyä. Monia teollisesti valmistettuja herkkuja on saatavilla, mutta niissä voi olla myös paljon kaloreita.

Teollisesti valmistetut herkut ovat tarkoin suunniteltuja maistumaan herkullisilta ja täydentämään pääaterioita ilman, että ravitsemuksellinen tasapaino järkkyy. Joistakin on hyötyä ruuansulatukselle ja hampaiden terveydelle.

Muista kuitenkin, että antaessasi kissalle herkkupaloja vähennä aina vastaava energiamäärä sen pääateriasta. Noudata valmistajan antamia ohjeita. Rajoita herkkuja 15%:iin kissan päivittäisestä energiatarpeesta, jotta herkut eivät järkytä sen normaalin ruokavalion tasapainoa. Muista, että jos kissasi on painon pudottamiseksi tai muista terveyssyistä erityisellä eläinlääkärin määräämällä ruokavaliolla, saattavat herkut olla kiellettyjä.
Tällöin jopa pieni määrä ihmisen ruokaa voi järkyttää tasapainoa. Keskustele tällöin eläinlääkärisi kanssa siitä, mitä voit kissallesi syöttää ja mitä et.

Miten paljon ruokaa kissa tartvitsee?

Jos kissat saisivat itse valita, ne söisivät useita pieniä aterioita päivässä. Tämä on hieman epäkäytännöllistä omistajille, mutta kissat soveltuvatkin hyvin syömään myös suurempia aterioita harvemmin. Useimmat kissat soveltuvat syömään kaksi ateriaa päivässä melko tyytyväisinä. Tästä huolimatta voit jättää hieman kuivaruokaa esille aterioiden välillä, sillä kissat ovat luonnostaan napostelijoita, joten tämä sopii kissaeläinten syömätapoihin.

Lue aina tuotteeseen merkityt ruokintaohjeet huolellisesti, mutta muista, että nämä ruokintaohjeet ovat vain viittellisiä. Jokainen kissa on yksilö, joten tärkeintä on, että niitä syötetään ylläpitäen tervettä ja ihanteellista ruumiinkuntoa. Jos et ole varma, miten paljon kissaa tulisi ruokkia, ota yhteys eläinlääkäriin.

On hyvä muistaa, että olosuhteiden muutos voi johtaa myös ravitsemuksellisten vaatimusten muuttumiseen. Jos esimerkiksi muutat pihallisesta talosta pihattomaan, saattaa kissasi aktiivisuustaso alentua, ja se saattaa tarvita vähemmän kaloreita säilyttääkseen ihannepainonsa.

Milloin ja miten kissa ruokitaan?

Kissat pitävät rutiineista, joten parasta on syöttää niitä samassa rauhallisessa paikassa ja samaan aikaan päivästä, poissa talon muusta hälystä. Valitse pinta, joka on helppo puhdistaa, esim. laattalattia, tai käytä ruokinta-alustaa. Tarjoile ruoka aina puhtaasta astiasta; keraamiset tai metalliset astiat ovat parhaita - jotkut kissat pitävät aluslautasista tai litteistä astioista. Aseta ruokinta-astia kauas hiekkalaatikosta, ja jos sinulla on useampi kuin yksi kissa, aseta ruokinta-astiat kohtuullisen kauaksi toisistaan välttääksesi riitoja. Jos kissasi eivät tule toimeen keskenään, ruokintapaikkojen erottelu toisistaan voi olla tarpeen.

Ruokavalion muuttaminen

Syitä kissan ruokavalion muuttamiseen on useita. Ravintovaatimukset voivat muuttua elintapojen, iän tai ympäristössä tapahtuneiden muutosten tuloksena, tai kissan terveydentila saattaa vaatia erityistä ruokavaliota. Muista kysyä ohjeita eläinlääkäriltäsi, jos kissasi kieltäytyy normaalista ruuastaan tai alkaa syödä vähemmän. Jos muutos ruokavalioon on tarpeellinen, on tärkeää ottaa huomioon, että kissasi ruuansulatus saattaa häiriintyä jos muutat sen ruokaa äkisti. Tämä saattaa tapahtua oli kyseessä sitten muutos purkkiruoasta kuivaruokaan tai yhdestä tuotemerkistä toiseen. Hidas siirtymisprosessi auttaa kissaasi sulattamaan uuden tuotteen helpommin, säätäen näin luonnollisesti ruuansulatuskanavan entsyymejä ja bakteereja. Kun tarjoat kissalle uutta ruokaa:

 • Laita hieman uutta ruokaa nykyisen ruuan sekaan ja sekoita ne keskenään. Jotkut kissat eivät pidä makujen sekoittelusta, joten voit myös:
 • Tarjota molemmat ruuat erikseen, jotta kissasi saa kokeilla uutta merkkiä.
 • 7-10 päivän aikana lisää vähitellen uuden ruoan määrää samalla vähentäen vanhan ruoan osuutta kunnes muutos vanhasta uuteen on tapahtunut.
 • Jos kissasi on sairas ja ruokavaliota täytyy muuttaa sen vuoksi, kysy neuvoa eläinlääkäriltä parhaasta tavasta ja ajankohdasta kokeilla ruokavalion muutosta, koska muutos voi olla helpompi kun kissa on parantunut ja voi paremmin.

Jos vaihdat märkäruuasta kuivaan, kissasi pureskelee aktiivisemmin, juo enemmän vettä ja voi käydä ruoka-astialla useammin sen sijaan että söisi kaiken yhdellä istumalla. Jos vaihdat kuivaruuasta märkään, kissa todennäköisesti juo vähemmän ja syö enemmän yhdellä kertaa. Koska kuivaruuissa on enemmän energiaa kuin märkäruuissa, saattaa kissasi syödä suhteessa enemmän märkäruokaa saadakseen saman energiamäärän.​​​

Kissasi palkitseminen

Satunnaiset herkut aterioiden välissä tai kädestä syötettynä ovat hieno tapa rakentaa sinun ja kissasi välistä suhdetta. Ihmisen ruoka on kuitenkin turhan energiapitoista ja suolaista, ja siitä puuttuu kissalle tärkeitä ravintoaineita, joten kissa saattaa lihoa tai ruoka voi horjuttaa kissan ruokavalion tasapainoa. Herkut on suunniteltu maistumaan herkullisilta ja täydentämään pääaterioita ilman, että kissan ravitsemuksellinen tasapaino järkkyy. Monista herkuista saa lisähyötyä esim. hampaiden tai ruoansulatuselimistön kunnossa pitämiseen.

Muista kuitenkin, että antaessasi herkkuja vähennä saatu energiamäärä kissan tavallisesta ruoasta, ja noudata valmistajan antamia ohjeita. Rajoita herkkuja 15%:een kissan päivittäisestä energiatarpeesta, jotta herkut eivät horjuta sen normaalin ruokavalion tasapainoa.

Nirsot kissat

Kissat ovat maineeltaan hyvin nirsoja siitä, mitä niillä on ruoka-astiassaan. Monilla kissoilla on lempimakuja ja -koostumuksia – ja ne voivat nopeasti nostaa nenänsä pystyyn haistaessaan lautasellaan olevan jotakin tavallisesta poikkeavaa.

Nirsoilu voi myös olla ensimmäinen merkki sairaudesta, joten ota aina yhteys eläinlääkäriisi, jos kissasi ruokahalu vähenee. Noudata eläinlääkärin ohjeita, mutta voit kokeilla rohkaista kissaa syömään myös seuraavilla keinoilla:

 • Järjestä rauhallisempi ruokailupaikka. Tarjoa ruoka mieluiten sen jälkeen, kun muu perhe on syönyt, ja valitse rauhallinen paikka poissa kodin hälinästä.
 • Varmista, että ruoka-astia on puhdas. Monet kissanpennut eivät syö astiasta, jossa on vanhan ruuan jäämiä. Pese ruoka- ja vesiastiat jokaisen käytön jälkeen.
 • Jotkin kissat pitävät enemmän matalista lautasista kuin syvistä.
 • Jos kissa normaalisti nauttii kuivaruuasta, kokeile vaihtaa se uuteen. Kuivaruoka imee kosteutta ja väljähtyy, erityisesti lämpimällä säällä.
 • Kokeile märkäruuan tarjoilua huoneenlämpöisenä, koska se tuoksuu houkuttelevammalta ja on helpompaa sulattaa. Lämpeneminen vie jonkun aikaa, jos ruokaa pidetään jääkaapissa. Voit myös lämmittää märkäruokaa mikroaaltouunissa lyhyen aikaa, kunnes se on lämmintä (ei koskaan kuumaa).
 • Vahvemmalta tuoksuvat ruuat voivat auttaa houkuttelemaan nirsoa kissaa syömään.
 • Vaihtele ruuan tyyppiä (kuivaa ja märkää) ja makua.
 • Jos kissasi viettää aikaa ulkona, ota huomioon, että kissalla on paljon mahdollisuuksia pieniin ylimääräisiin “välipaloihin” tassun ulottuvilla. Päivällisaikaan mennessä kissallasi ei saata enää olla nälkä. Jos tarjoat laadukkaampaa kissanruokaa, se saattaa hylätä ulkona saatavat vaihtoehdot. Kuumat kesäpäivät vievät ruokahalun, mutta tarkista tämä aina eläinlääkärillä piilevien terveysongelmien varalta.

Kun kissasi lopulta palaa ruokansa luokse, kiitä ja helli sitä heti, kun olet ottanut tyhjän astian pois.

Jos nirsoilu jatkuu

Jos kissasi nirsoilu jatkuu, kysy neuvoa eläinlääkäriltä, sillä jokin piilevä sairaus saattaa vaikuttaa kissasi ruokahaluun. Täysi lääkärintarkastus on suositeltavaa, koska kissan vähentyneeseen ruokahaluun voi olla monia syitä.

Ylipainoiset kissat

Aikuisilla kissoilla, erityisesti sisäkissoilla tai hieman vanhemmilla kissoilla, on luontainen taipumus lihoa. Liikalihavuus on yleisin kissojen ravitsemukseen liittyvä ongelma, joka vaikuttaa yhteen kolmesta kissasta. Koska ylipaino aiheuttaa terveysriskejä, on kissan painonhallinta tärkeää.

Mistä tiedät, onko kissa ylipainoinen?

Säännölliset tarkistukset eläinlääkärillä ovat suositeltavia, mutta voit myös itse kokeilla kissasi kylkiä ja vatsaa arvioidaksesi sen ruumiinkuntoa. Normaalivartaloisen kissan kylkiluiden pitäisi olla helposti tunnusteltavissa, mutta ei näkyvissä. Kissan vatsassa ei pitäisi olla paksua rasvakerrosta. Kylkiluiden takaa pitäisi näkyä selkeästi vyötärölinja kissan seistessä, eikä vatsan kuulu heilua kävellessä.

 • Kissasi on hieman ylipainoinen
  - jos sen vyötärö ei ole selkeästi näkyvissä tai se näkyy huonosti, voit tuntea sen vatsan alla rasvaa, mutta tunnet kuitenkin sen kylkiluut päällä olevan rasvan alla.
 • Kissasi on lihava
  - jos vyötäröä ei ole näkyvissä, et tunne sen kylkiluita, ja vatsa näyttää pyöreältä ja raskaalta, ja roikkuva rasva heiluu kissan kävellessä.

Kissan ihannepainon palauttaminen

Ennen kuin otat käyttöön mitään ruokavaliomuutoksia tai laihdutusohjelmia, kysy neuvoa eläinlääkäriltä. On tärkeää, että kissasi punnitaan ja piilevät terveysongelmat tarkistetaan ennen ruokavalioon tehtäviä muutoksia tai rajoituksia. Auta kissaa pudottamaan painoa poistamalla kaikki herkut sen ruokavaliosta kahdeksi viikoksi, mukaanlukien maito. Varmista, että koko perhe tietää ruokintasäännöt, ettei kukaan huijaa hemmotellessaan kissaa. Jos sinulla on useampia kissoja, syötä ylipainoista kissaa erikseen ruuan varastamisen välttämiseksi. Kissan ruoan jakaminen pienempiin, säännöllisiin aterioihin voi auttaa nälkään, mutta pysy kartalla siitä, mitä ja miten paljon syötät. Eläinlääkäri voi ehdottaa määrän rajoittamista tai ruuan vaihtamista erityiseen, vähäkalorisempaan ruokavalioon. Älä koskaan "näännytä" kissaasi tai rajoita ruuan määrän ilman eläinlääkärin ohjeita, sillä se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Jotkut kissanruokamerkit tarjoavat reseptejä, jotka on laadittu erityisesti steriloiduille ja sisäkissoille. Tyypillisesti ne on sopeutettu nuorten ja aikuisten steriloitujen kissojen vähentyneeseen energiantarpeeseen, ja auttavat edistämään hoikkaa ruumiinkuntoa, ylläpitämään hyvää glukoosiaineenvaihdunnan säätelyä ja terveitä virtsateitä.
Ruoka on vain yksi osa yhtälöä. Elämäntyyli voi olla myös tärkeä tekijä. Liikunnan puute usein aiheuttaa painon kertymistä, joten pidä kissasi aktiivisena jolloin se kuluttaa enemmän kaloreita. Varta vasten varattu leikkihetki voi auttaa ja monet kissat nauttivat ajasta, jonka ne viettävät jahdaten palloa tai huiskaa.

Kevyemmät ruokavaliot

Voit myös harkita siirtymistä kevyempiin, ns. light-ruokiin. Kevyemmät ruuat sisältävät vähemmän rasvaa, joten kissan annosten kokoa ei tarvitse muuttaa. Nämä ruoat on rikastettu kaikilla tärkeillä ravintoaineilla, mutta sisältävät vähemmän kaloreita, joten vaikka ruokamäärää täytyy vähentää, voit olla varma, että kissa saa kaikki oikeat kivennäisaineet ja vitamiinit oikeissa mittasuhteissa. Huomaa, että jos tällä hetkellä syötät kissallesi eläinlääkärisi suosittelemaa ruokavaliota, kysy neuvoa eläinlääkäriltä ennen kuin teet siihen muutoksia.

Kahden viikon jälkeen tarkista kissan ruumiinkunto uudelleen, ja mikäli tarvetta jatka ruokavaliota kunnes kissa saavuttaa ihanteellisen ruumiinkinnon ja –painon. Nopea painonlasku on vaarallista, ja se voi olla merkki vakavasta piilevästä ongelmasta. Onnistunut painonpudotus on hidasta ja asteittaista, ja se voi viedä kuukausia, joten ole kärsivällinen. Voit liittyä eläinlääkärisi avustamaan painonhallintaohjelmaan, jolloin eläinlääkäri voi seurata kissan painonpudotusta läheltä ja antaa tarvittaessa apua ja neuvoja. Kun ihannepaino on saavutettu, voit säätää ruuan määrää painon vakauttamiseksi.

Purinan-tuotemerkit aikuisille kissoille

Purina tuottaa monia Pohjoismaiden johtavia kissojen kuiva- ja märkäruokia, joista jokainen on uusimpien tieteellisten tutkimusten tulosta niin laadun, maun kuin ravitsemuksensa puolesta. Ne on suunniteltu tarjoamaan sinulle ja lemmikillesi erinomaisia resepti- ja tuotevaihtoehtoja jokaiseen elämänvaiheeseen ja elämäntyyliin.

Lue lisää PURINA® -kissanruoista.